FOTO Predstavljen Kastav bike – Novi sustav električnih bicikala na ulazu u šume Lozu i Lužinu

Najsuvremenija bazna stanica i pet elektroničkih brdskih bicikala, smješteni su na Crekvini, na samom ulazu u šume Loza i Lužina, a projekt je vrijedan 275 tisuća kuna.

Kastav – Poznate kastavske šumske šetnice kroz Lozu i Lužinu, često odredište šetača, rekreativaca, trkača i biciklista, od danas imaju još jednu atrakciju – sustav električnih javnih bicikala Kastav bike, koji je i službeno predstavljen na tiskovnoj konferenciji.

– Grad Kastav je među prvima u Hrvatskoj uveo Smart city strategiju, a osim toga, puno pažnje dajemo pitanju što kvalitetnijeg korištenja slobodnog vremena i sportske rekreacije. Ovaj projekt povezuje oba naša fokusa i stvara dodatan sadržaj u našim šumama Lozi i Lužini koje su česta izletnička destinacija, kazao je gradonačelnik Kastva Matej Mostarac.

Najsuvremenija bazna stanica i pet elektroničkih brdskih bicikala, smješteni su na Crekvini, na samom ulazu u šume Loza i Lužina, a projekt je vrijedan 275 tisuća kuna. Ministarstvo turizma financiralo je izgradnju nadstrešnice s nešto manje od 200 tisuća kuna, a uz sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kupljeni su bicikli vrijedni nešto više od 275 tisuća kuna. Operator Kastav bike sustava je UTE d.o.o. Pula, a za promociju je zadužena Turistička zajednica Grada Kastva.

– Ovaj projekt jedinstven je po tome što je bazna stanica punjena isključivo solarnom energijom. Bicikli su prilagođeni zahtjevima staza kroz šumu, a svaki ima autonomiju od 70 do 100 kilometara bez punjenja baterije, kazao je Kristijan Ivančić, direktor tvrtke UTE.

Kastav bike sustav vrlo je jednostavan za korištenje i sve što treba je mobilni uređaj i debitna ili kreditna kartica. Bicikl može koristiti svaka punoljetna fizička osoba koja je zasnovala najam putem jednokratnog alfa-numerički QRPay koda. Registrirati se može direktno na lokaciji, a plaćanje se vrši uz pomoć sigurnog sustava za plaćanje debitnim i kreditnim karticama u realnom vremenu. Nakon plaćanja, korisnik dobiva kod za vožnju koji utipkava na kućištu osjetljivom na dodir i otključava željenu biciklu uz pomoć mobitela.

– Šume Loza i Lužina tijekom čitave godine dobro su posjećene, a na ovaj način smo ih dodatno približili građanima, izletnicima i turistima, kazao je voditelj turističkog ureda Saša Brusić.

Tarifa korištenja električne bicikle Kastav bike sustava je 15 kuna po satu, a maksimalan najam je 4 sata. Za prekoračenje vremena naplaćuje se dodatna tarifa od 30 kuna po prekoračenom satu. Najam bicikala je moguć od 1. ožujka do 31. listopada, od 7 do 21 sati.

– Kastavske šume poznate su po svojim stazama, pri čemu glavne staze koje su jako dobro označene imaju 5, 8 i 17 kilometara, no koristeći dodatne stazice i putiće svatko si može složiti svoju rutu. Posebnost ovih šetnica jest u tome što prolaze uz kulturne, povijesne i prirodne atrakcije, primjerice Rapalsku granicu pa se tako mogu vidjeti karaule i kunfini, ali i špilje i atraktivni vrhovi, kazao je David Marot, član SRK Rika iz Kastva.

Predstavljen Kastav Bike – Novi Sustav Električnih Bicikala Na Ulazu U šume Lozu I Lužinu

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!