FOTO: Prekogranične tajne – Suradnja turističkih zajednica Matulja i Bistrice otvorila po tri muzeja sa svake strane granice

Foto Luigi Opatija, Promocija srednjevjekovne priredbe Prem, TZ

Naime, radi se o manifestaciji koja će na hrvatskoj i slovenskoj strani promovirati kulturnu, nematerijalnu i materijalnu baštinu, te eno i gastro ponudu, i to na način da će u nedjelje 26. lipnja, 10. srpnja, 28. kolovoza i 11 rujna biti otvorena vrata muzeja i zavičajnih zbirki. Fotogaleriju s predstavljanja projekta pogledajte na ovom linku

Foto Luigi Opatija, Promocija srednjevjekovne priredbe Prem, TZ

Matulji – Zanimljiva nova akcija, nastala na temelju dugogodišnje kvalitetne suradnje Općine Matulji i županije Ilirska Bistrica te njihovih turističkih zajednica, okrunjene su novom manifestacijom nazvanom ”Prekogranične tajne – Čezmejne skrivnosti” koja je najavljena na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji.

– Općina Matulji dugi niz godina odlično surađuje sa slovenskim općinama sa kojima je zbratimljena kao što su Občina Goriška brda i Občina Ilirska Bistrica. Često održavamo susrete župana ovih općina sa načelnikom i zamjenicima Općine Matulji kroz koje su ostvareni mnogi kako gospodarski tako i sportski i kulturni projekti. Možemo tako istaknuti dugogodišnju suradnju boćara i ribara Občine goriška brda i Općine Matulji kao i činjenicu da je Klaudio Jelenić voditelj matuljskih planinara postao počasni građanin občine Goriška Brda. Iz Ilirske bistrice svake nam godine dolaze obiteljska poljoprivredna gospodarstva na manifestaciju Dani Zdravlja promovirajući tako svoje gospodarstvo ali i svoju kulturu baštinu. Veseli nas da smo na inicijativu Ilirske bistrice ušli u turistički projekt kroz koji će se biciklističkim stazama povezati ove dvije općine i na planu turizma. I Općina Matulji i Ilirska bistrica imaju zaista odlične stane i ugostiteljske objekte pa vjerujemo da će se posjetitelji odlično zabaviti te da će ove biciklističke staze iz projekta prerasti u trajnu turističku ponudu, kazao je zamjenik matuljskog načelnika Vedran Kinkela.

Foto Luigi Opatija, Promocija srednjevjekovne priredbe Prem, TZ

Naime, radi se o manifestaciji koja će na hrvatskoj i slovenskoj strani promovirati kulturnu, nematerijalnu i materijalnu baštinu, te eno i gastro ponudu, i to na način da će u nedjelje 26. lipnja, 10. srpnja, 28. kolovoza i 11 rujna biti otvorena vrata muzeja i zavičajnih zbirki.

– Općina Matulji dugi niz godina odlično surađuje s Ilirskom Bistricom kako na gospodarskom tako i na sportskom i kulturnom planu pa nas veseli da je suradnja krenula i kroz turizam. Odjel društvenih djelatnosti Općine Matulji odnosno odjel Kulture dati će ovom projektu doprinos kroz mogućnost da svi biciklisti posjete besplatno Zvončarsku muzejsku zbirku Općine Matulji koja obuhvaća pokladnu baštinu cijele PGŽ kroz 9 zvončarskih skupina sa područja naše općine te Halubajske zvončare i Dondolaše. Posjetitelji će također moći posjetiti i Memorijalni centar Lipa pamti kojeg smo nedavno otvorili a koji je jedan od najsuvremenijih muzeja u Hrvatskoj a čiji postav se odnosi na stradanja civilnog stanovništva Lipe te ratna zbivanja na području PGŽ-a kao i etnografsku zbirku za područje Krasa. U muzejima ćemo im omogućiti stručno vodstvo pa vjerujemo da će svi posjetitelji biti zadovoljni i posjećivati nas i ubuduće, kazala je Petra Ćulibrk, referent za društvene djelatnosti u Općini Matulji.

Foto Luigi Opatija, Promocija srednjevjekovne priredbe Prem, TZ

Na slovenskoj strani od 10 do 14 sati otvoreni će biti Hodnikov mlin u Ilirskoj Bistrici, etnološko-muzejska zbirka Brkinski škoromati u Podgradu te grad Prem u kojem će biti postavljena oružarska izložba sa prikazom ondašnjeg života. U isto vrijeme, na hrvatskoj strani otvoreni će biti Memorijalni centar Lipa pamti, Zvončarska muzejska zbirka Rukavac te Rodoslovni centar Kastavštine i Liburnije i zavičajna zbirka ”Kako su živjeli naši stari” u staroj ambulanti u centru Matulja.

– U te iste nedjelje, sa kuponom koji je moguće podignuti u TZ Matulji, TIC Ilirska Bistrica, agenciji Matulji Tours ili ga jednostavno isprintati sa web stranica www.tzmatulji.hr, www.ilirska-bistrica.si, www.matulji.hr ili putem Facebook stranice, moći će se, osim besplatnog razgleda muzeja, i ručati po promotivnoj cijeni od 76 kuna za odrasle, odnosno 50 kuna za djecu u Gostilni ”Škorpion” u Ilirskoj Bistrici u Oštariji ”Fiorin” u Permanima, kazala je direktorica TZ Matulji Marijana Kalčić Grlaš.

Fotogaleriju s predstavljanja projekta pogledajte na ovom linku

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!