FOTO: Prosvjed pčelara protiv štetnih insekticida @ Opatija


Prosvjedom pred hotelom ”4 opatijska cvijeta” u kojem se trenutačno odvija 56. seminar biljne zaštite, pčelari iz Udruge ”Pčelinjak” pokušali su upozoriti na štetnost sastojaka pojedinih insekticida.
Opatija – Neonikotinoidi, sastojci pojedinih insekticida koji se koriste prilikom zaštite bilja, povezuju se sa smrću pčela, pa su članovi Udruge pčelara ”Pčelinjak” iz Zagreba iskoristili jučerašnji skup na 56. seminaru biljne zaštite kako bi prosvjedom upozorili na ovaj problem.
– Molimo Vas da svim svojim kolegama prenesete naš vapaj kojim tražimo i molimo da se pojedini insekticidi, a posebice Poncho, Gaucho i Laso, prestanu koristiti u zaštiti bilja u Hrvatskoj. Njihova daljnja upotreba za sve hrvatske pčelare predstavlja izuzetno značajan ekonomski problem, a u prirodi predstavlja nemjerljiv ekološki akcident. Svjesni smo da za velike pomore pčela u zadnjih nekoliko godina nitko neće odgovarati, a i za drastičan pad svih oprašivača u prirodi nikome neće pasti vlas s glave, iz jednostavnog razloga što je upotreba tih zaštitnih sredstava u Hrvatskoj ”pokrivena” svim potrebnim dozvolama, certifikatima, suglasnostima… No, podsjetite se samo koliki su veliki i brojni svjetski zločini bili ”pokriveni” svim potrebnim dozvolama, certifikatima i suglasnostima! Stoga tražimo da nam se stručna i znanstvena javnost pridruži u nastojanjima da omogućimo opstanak prirodnim oprašivačima i našoj pčeli medarici zabranom daljnjeg korištenja onih neonikotinoida za koje je svjetska znanost utvrdila da i u gotovo nemjerljivim dozama ubijaju oprašivače, stoji u dramatičnom apelu koji su uputili organizatorima 56. seminara biljne zaštite.
Prema riječima predsjednika udruge Damira Rogulje, štetni sastojci postaju dio cvjetnog nektara i peludi, koje pčele raznose, i tako se truju i ugibaju, a ujesen pčele odnose pelud u pčelinjak, i tako se otrovi šire.
[nggallery id=30]
Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!