FOTO: Pusna nedeja je dan od Mučićeveh zvončari – U društvu maškara odradili svoju dugu rutu @ Matulji

Prema predaji, Mučićevi zvončari počeli su zvoniti još 1870. godine, što ih svrstava među najstarije zvončarske skupine na ovom području. Njihov pohod pratili su naši fotoreporteri, a sve što su zabilježili može se pogledati u velikoj fotogaleriji na ovom linku.

Matulji – Pusna nedeja dan je od Mučićeveh zvončari, koji su i jučer napravili svoj tradicionalni pohod matuljskim krajem, kao i obično – u društvu maškara. Ova zvončarska skupina može se jednom od najdužih ruta – krenuli su u jutarnjim satima na dug put dug put od svog ”sjedišta” preko Jušići, Rukavca, Matulji, Rubeši i nazad doma Mučićen, a svoj krug završili u Domu Permani.

Prema predaji, Mučićevi zvončari počeli su zvoniti još 1870. godine, što ih svrstava među najstarije zvončarske skupine na ovom području. Na pohodu ih, uz maškare, prate i muzikanti, a na čelu kolone ide maj. Njihov pohod pratili su naši fotoreporteri, a sve što su zabilježili može se pogledati u velikoj fotogaleriji na ovom linku.

Pust ulazi u svoju završnicu, a danas i sutra, na Pusni ponedejak i Pust zvončari imaju svoje pusne pohode po svojim mjestima. Tako danas Brežanski zvončari gredu po Bregeh, a Rukavački zvončari po Kućeloven komune. Na Pust, sutra, 13. veljače, Zvonejski zvončari gredu po Zalukah i zvonejsken komune, Munski zvončari po Žejanah, Veleh i Maleh Munah, a Žejanski zvončari u obrnutom smjeru na Male i Vele Muni i doma po Žejanah. Rukavački zvončari gredu po Rukavce, a prate ih i partenjaki.

D. Ž. / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!