FOTO: Rokova 2013. – Danica Rupčić pripremila najbolju repu i fažol @ Liganj

Liburnija.net: Žiri na djelu @ Liganj

Liburnija.net: Žiri na djelu @ Liganj

Veliki broj mještana okupljenih ispred Boćarskog doma u Lignju nije odolio ‘mirisu repe i fažola’ i veseloj zabavi koju su pripremili članovi Udruge Ognjišće. Dvije velike fotogalerije možete pogledati u nastavku teksta.

Liganj – Tradicionalno obilježavanje blagdana Sv. Roka započelo je ovog četvrtka turnirom u briškuli i trešeti, a nastavilo se dan kasnije natjecanjem u pripremanju repe i fažola, jela koje se pripremalo povodom spomenutog blagdana. Veliki broj mještana okupljenih ispred Boćarskog doma u Lignju nije odolio ‘mirisu repe i fažola’ i veseloj zabavi koju su pripremili članovi Udruge Ognjišće.

Etno izložba

Etno izložba

– Rokova je pučka fešta u Lignju koja se slavi od vajkada. Domaća repa je simbole ovog blagdana i vavek se kuhala na Rokovu. S familijun ka ima koreni va Lovranšćine, a ne kuha repu na Rokovu, žnjun neš ni u redu. Pred šest let kad smo startali z ovun manifestacijun imeli smo osam, a ovo leto imamo čak 27 prijavljenih natjecatelja iz Lignja, Tuliševice i Lovranske Drage, kazao nam je Đino Martinčić, potpredsjednik Udruge ‘Ognjišće’.

Žiri u sastavu Draščić Ondina, Emil Jurčić i Arno Malnig, od čega su dvoje profesionalni kuhari i jedan gurman, kušali su svih 27 jela te odabrali najukusnije pripremljeno jelo. Prvo mjesto osvojila je Rupčić Danica iz Lignja, njezina sumještanka Viskić Danica osvojila je drugo mjesto dok je Trdić Ivanka (Ninica) s Tuliševice osvojila treće mjesto.

– Danas je na rasporedu boćarski turnir i fešta uz Je-beni band, a moran reć da smo prvog dana manifestacije imeli turnir u briškuli i trešeti na kojem je sudjelovalo 16 parova. Najuspješniji su bili takmičari s druge strane Učke, dok su drugo i treće mjesto osvojili domaći parovi, dodao je Đino Martinčić.

Članovi Udruge Ognjišće

Članovi Udruge Ognjišće

Također, osim zabave, sporta te ića i pića, u prostoriji Udruge ‘Ognjišće’, smještenom u Društvenom domu Liganj, može se razgledati zanimljiva etno izložba. Navedena izložba, zahvaljujući donacijama građana, iz godine u godinu kontinuirano se nadopunjuje, a kako bi se prikupljena etno-građa ponudila na razgledavanje turistima, ali i domaćim ljudima koji ju žele pogledati, organizirano je dežurstvo članova Udruge ‘Ognjišće’, svake nedjelje od 17 do 19 sati, do kraja ljeta.

Dvije velike fotogalerije možete pogledati u nastavku teksta.

Rokova 2013. – Natjecanje u pripremanju repe i fažola povodom blagdana Sv. Roka @ Liganj
[nggallery id=950]

Udruga Ognjišće – Etno izložba @ Liganj
[nggallery id=949]

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!