FOTO Sonja Tudor i Mario Zaccaria poveli mještane u turistički obilazak Lovrana

Povijesno “putovanje” Lovranom potvrdilo je opravdanost i nužnost da se na ovaj edukativni način upoznaju svi oni koji imaju interesa da na neposredan način upoznaju važnost lokalnog identiteta i kulturne baštine.

Lovran – U sklopu ovogodišnjeg projekt “Upoznaj svoju zemlju”, sto je organizirala Zajednica turističkih vodica Hrvatske u 56 gradova Hrvatske, ove godine se uključio i Lovran.

Ovom besplatnom stručnom vođenju po Lovranu odazvalo se dvadesetak zainteresiranih mještana i ljubitelja kulturno-povijesne baštine Lovrana. U zakazano vrijeme, 12 sati, s autobusne stanice u središtu mjesta krenuli su svi zajedno pod stručnim vođenjem licencirane vodičkinje Sonje Tudor i dipl. arheologa Maria Zaccarie. Tijekom obilaska prisutni su se upoznali sa brojnim kulturno-povijesnim i sakralnim spomenicima kao što su župna crkva Sv. Jurja sa zvonikom, luneta portala “Mustaćon”, gradska kula, portal sa kipom Sv. Jurja, istočna gradska vrata “Stubica”, crkvica svetog Trojstva iznad lučice, gradska “špina”, kamena spomen ploča saskog kralja te ostali znani i manje poznati povijesni lokaliteti starogradske jezgre Lovrana. Povijesno “putovanje” Lovranom potvrdilo je opravdanost i nužnost da se na ovaj edukativni način upoznaju svi oni koji imaju interesa da na neposredan način upoznaju važnost lokalnog identiteta i kulturne baštine. Prava je šteta što su ovom prigodom sudionici ove edukacije bili uskraćeni za ulazak u galeriju “Guc”, kulu i sakralne objekte Lovrana budući da su oni bili zatvoreni te tako nedostupni za još kvalitetnije upoznavanje znamenitosti koje se nalaze u njima.

error: Content is protected !!