FOTO: Svečanim porinućem obnovljene pasare ‘Juliana’ otvoreno 9. izdanje regate tradicijskih barki ‘Nino Gasparinic’ @ Lovran

Loris Rubinić iz Mošćenica demonstrirao je kako se izrađuje baštun, Ferucio Brubnjak pokazao je kako se izrađuje kormilo, Gianfranco Sirotnjak pokazao je kako se izrađuje tradicijski sak za dizanje ribe, dok je Tihoraj Janjetić pokazao kako se rade pjumbadure, odnosno upliću konopi. Veliku fotogaleriju s regate pogledajte na ovom linku

Lovran – Svečanim porinućem obnovljene pasare ‘Juliana’ (OP 390) otvoreno je deveto izdanje regate tradicijskih barki na jedra za trofej ‘Nino Gasparinic’. Na regatnom polju ispred lovranske luke jedrilo je 13 tradicijskih barki s područja Opatijske rivijere, Krka i Lošinja, podijeljenih u četiri klase. Uz lagani maestral i dosta kurenta, kormilar Mirko Dujmovć (OP 973 ‘Kade si’) bio je najbrži u Kvarnerskom gucu. Drugo mjesto osvojio je Josip Mohović (MD 551), treće Dino Mišćenić i posada guca Frane, Molly Noel (OP 336), četvrto Papalina (ML 4103) s kormilarom Stevom Vidulićem, a peto Branko Marinović (OP 33).

Priznanje Lovranski guc osvojio je kormilar Luciano Lippe (CS 1655 – Don Ćićo), dok je drugo mjesto pripalo kormilaru Dorijanu Kinkeli i posadi guca Nono Šime. Aleksandar Pejnović najbrže je odjedrio u pasari, ispred posade pasare Juliana (OP 390) i kormilara Maura Tessitoria, dok je treće mjesto osvojio Milutin Kinkela (OP 392), dok je Tamara Žeželić s gajetom ‘Nebuloza ničija’ bila najbolja u svojoj klasi. Inače, pasara ‘Juliana’ (OP 390) iz 1954. godine, jedna od desetak obnovljenih drvenih barki u posljednjih nekoliko godina na Kvarneru, a obnovljena je međunarodnim sredstvima iz projekta ‘Mala barka 2’.

Nagrada za najoriginalniji izgled pripala je posadi guca ‘Patrizia’ koje je za ovu priliku bila obučena u nekadašnjem modnom stilu, dok je Lucijan Brubnjak za barku Luce (MD 792) dobio priznanje jer je vlastitim rukama izgradio barku koristeći osim drva i nove materijale. Paralelno s tradicijskim barkama na istom regatnom polju održana je trening regata članova Jedriličarskog kluba ‘Istra’ koji su imali odličnu priliku upoznati se s tradicijskim barkama i načinom jedrenja.

Po okončanju proglašenja u najuspješnijih natjecatelja u lovranskom mandraću održane su radionice izrade opreme za malu brodogradnju. Loris Rubinić iz Mošćenica demonstrirao je kako se izrađuje baštun, Ferucio Brubnjak pokazao je kako se izrađuje kormilo, Gianfranco Sirotnjak pokazao je kako se izrađuje tradicijski sak za dizanje ribe, dok je Tihoraj Janjetić pokazao kako se rade pjumbadure, odnosno upliću konopi. Kristijan Kozmić pripremio je prigodnu ribarsku marendu, na tradicijski način te je ujedno promovirao i knjigu recepata ‘Primorski pijat’.

Natjecanje su organizirali vrijedni članovi udruge “Nas Lovran” sekcija “Lovranske lantine, uz pokroviteljstvo Općine Lovran i Turističke zajednice Općine Lovran i brojnih sponzora s lovranskog područja.

Veliku fotogaleriju s regate pogledajte na ovom linku

N. Cvjetović / PodUčkun.net

#wpdevar_comment_3 span,#wpdevar_comment_3 iframe{width:100% !important;}
error: Content is protected !!