FOTO: U Opatiji se održava 43. skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva

U Ugostiteljskoj školi u Opatija, prvoga dana 43. Skupštine HKD održan je 9. okrugli stol za školske knjižnice pod nazivom (Ne)dosegnuti standardi.

Opatija – U hotelu Ambasador se održava 43. skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva. Skupština je započela jučer svečanim otvorenjem, koje je podržala ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a trajat će do 13. listopada.

Na službenim stranicama Hrvatskog knjižničnog društva istaknuto je da je središnja tema skupštine kako knjižnice mogu doprinijeti ostvarivanju globalnih ciljeva održivog razvoja UN Agende 2030. u sinergiji s podtemama: Inkluzivne knjižnične usluge, Knjižnice i zakonski propisi, Knjižnice i kvaliteta obrazovanja, Knjižnice i održivi razvoj, Knjižničarsko nazivlje te Regionalna društva – razvoj i suradnja, prikazati će se mogućnosti, dosezi i dobra praksa hrvatskih knjižnica, čiji će rezultati biti vidljivi i preporučeni za uključivanje u nacionalni program ciljeva održivog razvoja Republike Hrvatske. Agenda Ujedinjenih naroda za održivi razvoj 2030 je strateški dokument koji su u rujnu 2015. godine, pod nazivom Promijeniti svijet: program Ujedinjenih naroda za održiv razvoj 2030., usvojile sve zemlje članice Ujedinjenih naroda. Republika Hrvatska, kao punopravna članica Ujedinjenih naroda, prihvatila je obvezu izrade nacionalnog strateškog plana ciljeva održivog razvoja, koji će biti predstavljen na zasjedanju UN-a sredinom 2019. godine. Organizatori skupštine su Hrvatsko knjižničarsko društvo, a suorganizatori Knjižničarsko društvo Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka.

U Ugostiteljskoj školi u Opatija, prvoga dana 43. Skupštine HKD održan je 9. okrugli stol za školske knjižnice pod nazivom (Ne)dosegnuti standardi. Na okruglome stolu bavilo se analizom stanja u školskim knjižnicama Republike Hrvatske s obzirom na važeće standarde: Standard za školske knjižnice (2000.) i Državne pedagoške standarde (2008.) koji određuju minimalne uvjete glede knjižnične građe, knjižničnog osoblja, prostora i opreme za obavljanje djelatnosti školskih knjižnica. Organizatori okruglog stola su Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za osnovnoškolske knjižnice i Komisija za srednjoškolske knjižnice, a suorganizatori Ugostiteljska škola Opatija, Knjižničarsko društvo Rijeka. Skup se održao povodom obilježavanja Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica.

Serena Calderara / PodUckun.net

error: Content is protected !!