FOTO: Udruženi pohod Brežanskih zvončara i zvončara od Frančić


Na današnjoj zvončarskoj smotri, sudjelovati će više od 1000 sudionika od čega 15 zvončarskih grupa. Zvončarska smotra počinje u 12.30 sati.
Mihotići – Naša vredna ekipa, na čelu s Karmen Ventin i Fredijun Šainun, pasani četrtak storila je đir i popratila pohod Brežanskeh zvončari i zvončari od Frančić.
– Zvončari od Frančić predstavljaju neformalnu i neslužbenu skupinu zvončari ki obahajaju po Brajani, Principi, Obadi, Franići i Mavrinci. Inače, more ih se videt i nedeju kada obahajaju skupa s Mučićevin zvončarima. Sastavljeni su od zvončara ki inače nose za Mučići, Korensko i Vlahov breg, a imeju samo zvonci i kože, objasnio nam je autor litrati Alfred Fredi Šaina.
Dodajmo da svoj tradicionalni pohod Brežanski zvončari obave na Pusni pondejak, kada hode po sele. No, dio tradicije možete vidjeti danas, na 17. zvončarskoj smotri.
– Na smotri, kao centralom događaju, sudjelovati će više od 1000 sudionika od čega 15 zvončarskih grupa. Smotru će otvoriti Frlanski zvončari, ovogodišnji ‘pusni vladari općine Matulji, nakon kojih će prodefilirati Zametski zvončari, Sovinjski pusti, zvončari Korensko-Vlahov Breg, Vukojevački starčevi, Munski zvončari, Ćićski zvončari, Orači Leskovec-Ptuj, Brgujski zvončari, Grobnički dondolaši, Kukuljanski zvončari, Žejanski zvončari, Škoromati Ilirska Bistrica, Halubajski zvončari i Brežanski zvončari, kazala je Eni Šebalj, zamjenica općinskog načelnika.
Zvončarskoj smotri prethodit će s početkom u 12.30 sati maškarana povorka Dječjeg vrtića Matulji i maškarane grupe Općine Matulji – Vavek parićani, Zijat sost tancat i pit, Maškare Šapjane, Mučićeve maškare te Limena glazba Goriških Brda. Za veselu zabavu bit će zadužene grupe Kolaž i Maestral, dok će program voditi Nina Dukić i Mario Lipovšek Battifiaca.
[nggallery id=50]
Ivan Mellor / Liburnija.net
Foto: Alfred Fredi Šaina

error: Content is protected !!