FOTO, VIDEO Klapa Opatija nastupila na velikom koncertu u Austriji uz Postmuzik Salzburg

Pred više od 2 tisuće gostiju, izveli su pjesme „Opatijska serenada“ legendarnog Ive Robića, „Večeras je naša fešta“ Tomislava Ivčića, „Marijana“ Vlahe Paljetka te za bis „Ružo moja crvena“.

Opatija/Salzburg – Klapa Opatija sudjelovala je na velikom jubilarnom koncertu orkestra Postmuzik Salzburga u velikom Mozartovom teatru, predstavivši pred više od dvije tisuće posjetitelja nekoliko pjesama iz bogatog glazbenog naslijeđa Hrvatske. U dogovoru s kolegama iz Austrije, članovi klape Opatija za ovaj su nastup odabraili pjesme „Opatijska serenada“ legendarnog Ive Robića, „Večeras je naša fešta“ Tomislava Ivčića, „Marijana“ Vlahe Paljetka za koju kažu da je „inozemni posjetitlelji njemačkog govornog područja najbolje poznaju“ te za bis „Ružo moja crvena“, jedna od najizvođenijih pjesama zadnjih godina.

Članovi orkestra, na čelu s dirigentom Franzom Milacherom, česti su gosti Opatijske rivijere i hotela Miramar, a direktorica hotela Martina Riedl bila je „glavna veza“ za dogovor salzburškog koncerta opatijske klape.

– Malo je reći s koliko emocija i radosti smo doživjeli sve ovo. Hvala Martini Riedl direktorici hotela Miramar, hvala gospodinu Franzu Milacheru, dirigentu orkestra koji nas je pozvao i hvala svim austrijancima na izuzetno toplom i prijateljskom prijemu u njihovom gradu, rekao je Elvidio Pines.

Dodao je kako smatra da „klape ne dobivaju publicitet koji zaslužuju, da našu glazbu općenito ne doživljavamo na nivou koji to zaslužuje“, pa ih čak i nakon dugogodišnjeg djelovanja u Opatiji i regiji, mnogi mještani na javnim nastupima pitaju „kako to da smo klapa Opatija, tko je od nas Opatijac i kako to da za nas nisu čuli“.

– Osobno se toliko osjećam Opatijcem, od trenutka kad sam 1979. godine upisao srednju ugostiteljsku školu u Opatiji koju, od trenutka zaposlenja 1985. godine u Liburnija riviera hotelima, trenutno na recepciji hotela Ambasador već 29. godinu, nikada nisam napustio. Volimo i gradimo ovaj najljepši grad u Hrvatskoj i promoviramo ga gdje i kada god možemo. Ostali članovi klape, Edgar Rupena, Franjo Mohorić, Vladimir Šalamon, Ladislav Mohorić, Ranko Grlaš i Mladen Hlača, sve su redom domaći dečki koji istinski vole ovu glazbu. Naš Edgar Rupena, živi na Voloskom, veliki uspjeh postigao je na natjecanu Voice Hrvatska gdje mu je za ”dlaku” promaklo prvo mjesto, a sudjelovao je i na Eurosongu u Ukrajini prateći vokalno našeg Jacquesa Houdeka. Franjo Mohorić cijeli je svoj život angažiran, nezamjenjiv i omiljen u crkvenim zborovima Trsata, Kastva i sada u crkvi Svetog Križa na Srdočima gdje obojica živimo i svakodnevno se družimo i imamo probe. Prije dva tjedna bili smo angažirani na jednoj svadbi, u srcu Dalmacije u Zadru. Dobivši poziv čudili smo se zašto ne angažiraju neku od njihovih poznatih klapa poput Intrade, Lanterna ili Maslina. Odgovorili su nam da su nas čuli i da ne žele niti jednu drugu klapu nego nas. Malo je reći da ih nismo iznevjerili i vrhunski odradili traženi nastup, rekao je Pines…

Suradnja klape Opatija s orkestrom Postmuzik Salzburg krenula je prije nekoliko godina, kada je taj vrhunski orkestar snimio nosač zvuka posvećen Opatiji pod nazivom „Von Salzburg nach Abbazia“.

– Pozvali su nas da od 16 pjesama mi snimimo 3 pjesme, „Marijana“, „Konobo moja“ i „Serenada Opatiji“. Oni su napravili aranžmane odnosno notne zapise, hotel Miramar je financirao putovanje u Salzburg i sponzorirao CD. Vjerujem da nitko od građana Opatije ne zna da takav CD postoji. Među pjesmama se nalazi cijeli opus najpoznatijih djela Ive Robića, našeg zagrebačkog Opatijca koji je bio zaljubljen u ovaj grad i svoju kuću u Ičićima ostavio građanima Opatije. Među njima je i Jelačićev marš, ali i brojne pjesme posvećene Opatiji. Toliko truda s toliko ljubavi prema ovom gradu ne može čovjek ne cijeniti. Zato smo zahvalni gospodinu Franzu Millacheru, dirigentu i prijatelju, gospođi Martini Riedl i svim ljudima dobre volje koji nas kao državu, grad Opatiju, glazbu u svoj svojoj raznolikosti i ljepoti toliko cijene, poručio je Pines.

Ispričao je i zanimljivu anegdotu s austrijskog nastupa.

– Na kraju koncerta, nakon slikanja, prišao nam je gospodin kojem ne znam ime, dugogodišnji gost hotela Miramar, koji je još prije nekoliko mjeseci rekao da je prvi kupio karte za jubilarni koncert Postmuzik Orkestra i zamolio me ovim riječima: ‘Molim vas da vašim dečkima prevedete ovo što ću Vam sada reći. Vaša glazba i način vašeg glazbenog izričaja su nama Austrijancima jedan veliki dar i mi smo vam na tome od srca zahvalni. Vidimo se na Silvestrovo u Miramaru kada ćemo opet moći uživati u vašoj glazbi”. Zar to nije najbolja promocija hrvatskog turizma i opatijske rivijere, zaključio je Pines.

Klapa Opatija Nastupila Na Velikom Koncertu U Austriji Uz Postmuzik Salzburg

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Foto: Ernst von Chaulin/Archiv Hotel Miramar-Opatija

 

error: Content is protected !!