FOTO, VIDEO: Patrik Ujčić mlada nada hrvatskog motocrossa

Liburnija.net: Patrik Ujčić

U nastavku teksta pročitajte priču o mladoj nadi hrvatskog motocrossa Patriku Ujčiću, koji iako ima 8 godina, ostvaruje zapažene sportske rezultate. Uz priču pogledajte i video isječak te fotogaleriju u kojoj je glavna zvijezda upravo Patrik.

Veli Brgud – Patrik Ujčić ima 8 godina i krenuo je u 3. razred Područne škole ‘Drago Gervas’ u Velom Brgudu, no ono što ga čini drugačijim od svojih vršnjaka je sport kojim se bavi, a to je po njegovom samostalnom izboru – motocross.

Na tatin ponos, a na maminu nevjericu, Patrik se odlučio okušati u vrlo zahtjevnom i atraktivnom, no ujedno i opasnom sportu.

Samo jedan od mnogih pehara…

– Pred nekoliko godina u Brgudu motocross su trenirala dva brata blizanca, čije je treninge Patrik gledao. Nakon toga je počeo cijelo vrijeme pričati o njima i usput nas ‘tentati’ da mu kupimo motor jer da bi se i on okušao u ovom sportu, kazao nam je tata Tomaž, dok je Patrik dodao je prve kilometre na motoru napravio po šumi u Brgudu prošle godine, nakon čega je otišao na svoju prvu utrku koju je odvozio 9. travnja ove godine u Savskom Marofu.

Od početka ove godine Patrik vozi za MCK Jaska iz Jastrebarskog, koji prema riječima roditelja trenutno najbolji klub u Hrvatskoj. Treniraju na Brgudu, gdje postoji privatna motocross staza, dok dio treninga naprave i na stazi u Rupi.

– Imam dva različita treninga. Jedan dio sastoji se od trčanja i podizanja fizičke spreme, dok je drugi dio sastavljen isključivo od vožnje motora. Trenutno nemamo mogućnosti rada s trenerom obzirom da ih kod nas nema, kazao je Tomaž, a Patrik se pohvalio da ‘dosta pada s motora, a to je sastavni dio treninga’ i da mu je sportski uzor Nenad Šipek – ‘Leteći Zagorec’.

Mlada nada liburnijskog motocrossa trenutno je četvrti u ukupnom poretku, a već se s pet odvoženih utrka može se pohvaliti s dva puta odvoženim najbržim krugom te osvojenim prvim mjestom u Rakovom potoku, tri druga mjesta u Osijeku, Jastrebarskom i Kozarevcu, dok je u Petrinji, Pakracu i Zaboku osvajao treća mjesta.

– Utrka se ukupno vozi 10 minuta plus jedan krug. Po utrci voze se dvije vožnje, a otprilike po jednoj vožnji se napravi 12 kilometara. Prošlu sezonu vozio je u kategoriji MX 50, gdje je ukupno sudjelovalo 6 takmičara, od čega je dvije djevojčice, no ovu sezonu starta u novoj klasi Super cross 65 (SX 65) i trenutno vozi KTM 65. Osim u kubikaži razlika je i u mjenjaču. Klasa MX 50 je automatik, dok je klasa SX 65 s mjenjačem, istaknuo je Tomaž.

Patrik ‘u akciji’

Inače, klase u motocrossu su podijeljene prema dobi natjecatelja. Tako klasu od 50 kubika mogu voziti djeca od 5 do 8 godina starosti, klasa od 65 kubika dozvoljena je djeci od 9 do 12 godina dok se u klasi od 65 kubika mogu natjecati do 16 godina.

– Stresno mi je i najsretnija sam kada završi utrka i da prođe zadnji đir. Tata je cijelo vrijeme na stazi i aktivno bodri Patrika, a ujedno je i pravilo da roditelj mora biti na stazi dok traje utrka. Putujemo svi zajedno, cijela obitelj i svatko ima svoje zadatke – mama kuha, a tata je mehaničar, dodala je mama Anita.

O planovima za slijedeću sezonu saznali smo slijedeće.

– Planovi su nam da slijedeću sezonu vozi višu klasu, a ako bude mogućnosti da se krene i van Hrvatske. Oprema je izuzetno skupa, tj. bavljenje ovim sportom je strahovito skupo, a obzirom da nemamo sponzora, idemo korak po korak, rezimirao je Tomaž Ujčić.

[nggallery id=381]

Liburnija.net TV – Patrik Ujčić – mlada nada hrvatskog motocrossa

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!