FOTO, VIDEO: Zvončari s Korenskog ponovo osvojili Vlahov Breg – Nastavljena tradicija duga gotovo 40 godina @ Korensko

Uz pratnju maškara, napravili su tradicionalnu rutu do svog odredišta preko Ivanić, Biškup, Žnjidari i Pičić, vraćajući se po Staren grade okol Julice nazad na Korensko. Putem su ih pratili i naši reporteri, a što su zabilježili provjerite u priloženom videu u nastavku teksta te u velikoj fotogaleriji na ovom linku.

Korensko/Vlahov Breg – Zvončari iz Korenskog jučer su ponovo „osvojili“ Vlahov Breg, u „igri“ između dva mjesta koja se odvija već gotovo četiri desetljeća, a u kojoj se svake godine mijenja domaćinstvo – jedne godine zvončari iz Vlahovega Brega „napadaju“ Korensko, a druge Korenšćani „uzvraćaju“.

Lani su u pohodu bili zvončari Vlahov Breg, a ovog Pusta ponovo su se zamijenile uloge, pa su tako Korenšćani u jutarnjim satima nedjelje krenuli put Vlahovega Brega. Uz pratnju maškara, napravili su tradicionalnu rutu do svog odredišta preko Ivanić, Biškup, Žnjidari i Pičić, vraćajući se po Staren grade okol Julice nazad na Korensko. Putem su ih pratili i naši reporteri, a što su zabilježili provjerite u fotogaleriji na ovom linku.

Dvije zvončarske skupine na smotrama se pojavljuju zajednički, kao Zvončari Vlahov Breg – Korensko, a njihova suradnja počela je 1981. godine kada je mala grupa zvončara iz Korenskog i Vlahovega Brega, koji su do tada zvonci nosili za Mučići, pokrenula vlastitu tradiciju. Priča kaže da su Korenšćani zafrkavali Vlahovčani da „nisu vredni prit z zvonci na Korensko i da ako se otprave da će ih oni pričekat z obedon“. Zvončari s Vlahovega Brega prihvatili su izazov, a druge godine red je bio na Korenšćanima da ponove taj put, a ta tradicija ostala je živa već 38. godinu zaredom.

D. Ž. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!