FOTO: Zlatni sjaj Aide za dijamantnu obljetnicu Ljetne pozornice u Opatiji

Uz spektakularne završetke činova s pirotehničkim elementima, čitav arsenal glazbeno-plesno-pjevačkih „aduta“, raspored ansambla u prostoru, posebice na suprotnim stranama postavljeni muški i ženski zbor koji uspostavljaju zanimljiv ukupni balans – misiju revitalizacije „Aide“ posebno za prostor Ljetne pozornice u Opatiji možemo proglasiti – uspjehom. Veliku fotogaleriju s Aide pogledajte na ovom linku

Opatija – Gotovo da Opatijci i Ljetna pozornica nisu mogli poželjeti bolji spektakl za obilježavanje 60. obljetnice polaganja kamena temeljca od onog kojega je sinoć priredilo Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca. Ansambl riječkog teatra pred ispunjenim gledalištem premijerno je izveo Verdijev capolavoro, operu Aida, koja je pod redateljskom i dramaturškom palicom Marina Blaževića „obukla“ novo ruho.

Zajednički projekt HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke i ustanove Festival Opatija za kojega je ideja rođena pred više od godinu dana, svečano je ugledao svjetlo dana, ili za naše prilike bolje rečeno „blještavilo ljetne zvjezdane noći“. Iako je vrpca „najljepšeg teatra Mediterana na otvorenom“, kako mnogi tepaju Ljetnoj pozornici, prerezana 15. srpnja 1957. godine uz Gotovčevog „Eru s onoga svijeta“, „Aida“ je prva izvedena opera na prostoru današnje Ljetne pozornice, davne 1931. godine, pa je očekivano i zasluženo premijera pod ravnanjem maestra Tibora Boganyija upriličena upravo na ovom mjestu.

Orkestar, solisti i zbor nemaju mogućnosti odstupanja od Verdijeve partiture pa je sva raskoš izražena kroz jednostavnu, ali vrlo impresivnu scenografiju i bogatu kostimografiju. Bez obzira na dijamantni pir kojega Ljetna pozornica slavi s publikom, pozornicom je dominirala zlatna boja, koja je u kombinaciji s koloritom i intenzitetom rasvjete vrlo pitoreskno iscrtavala monumentalne pejzaže čitavom širinom scene. Na trenutke vrlo statična koreografija u kontrastu je s kompleksnom zborsko-orkestralnom kompozicijom koja vrhunce doživljava u univerzalno poznatim duetima i arijama sjajnih solista Kristine Kolar, Renza Zuliana , Amande Stojović i drugih. Uz spektakularne završetke činova s pirotehničkim elementima, čitav arsenal glazbeno-plesno-pjevačkih „aduta“, raspored ansambla u prostoru, posebice na suprotnim stranama postavljeni muški i ženski zbor koji uspostavljaju zanimljiv ukupni balans – misiju revitalizacije „Aide“ posebno za prostor Ljetne pozornice u Opatiji možemo proglasiti – uspjehom.

Nakon prošlotjedne projekcije „Titanica“ na „velikoj Ljetnoj“ i večerašnje opere za gotovo 2000 posjetitelja, zaokružena je obljetnička priča koja je kod publike više nego dobro prihvaćena. Veliku fotogaleriju s Aide pogledajte na ovom linku

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!