Giovanni Sponza: Novi zakon o OPG-u donosi poboljšanja, ali i nove administrativne barijere

…ilustracija…

Prijedlogom koji se našao pred zastupnicima, uređuje se povremeni rad i rad članova obitelji u OPG-u, a uvodi se i mogućnost da dvije ili više fizičkih osoba koje su obiteljski povezane, a ne žive u istom obiteljskom kućanstvu radi učinkovitijeg obavljanja gospodarske djelatnosti poljoprivrede mogu osnovati zajednički OPG.

Zagreb – Novi Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, koji se trenutačno nalazi na raspravi u Saboru, donosi važne promjene koje će utjecati i na rad brojnih OPG-ova na liburnijskom području. Naime, prijedlogom koji se našao pred zastupnicima, uređuje se povremeni rad i rad članova obitelji u OPG-u, a uvodi se i mogućnost da dvije ili više fizičkih osoba koje su obiteljski povezane, a ne žive u istom obiteljskom kućanstvu radi učinkovitijeg obavljanja gospodarske djelatnosti poljoprivrede mogu osnovati zajednički OPG.

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a Giovanni Sponza ocijenio boljim od postojećeg, upozorivši na problem uvođenja dodatnih administrativnih barijera te „na nekoliko nedorečenosti i neusklađenosti koje možemo naći u ovome prijedlogu Zakona“.

Giovanni Sponza

– To se prije svega odnosi na članak 18. Zakona koji ide za time da se prilikom registracije i obilježavanja OPG-a izjednači sa tvrtkom, a time bi se uvelo i plaćanje poreza na tvrtku. OPG-ovi bi time morali mijenjati svoje nazive i sukladno tome table, pečate i različite dokumente što je svakako još jedan nepotreban namet za vlasnike OPG-a, istaknuo je Sponza.

Što se tiče nedorečenosti zakona, saborski zastupnik IDS-a je napomenuo da iz njega nije vidljivo kako se tretira prodaja vlastitih proizvoda kroz ugostiteljsku ponudu na OPG-u, a koji je u biti zamišljen kako bi se poljoprivredni proizvod prodao na vlastitom imanju direktno na stolu što omogućuje da dobijemo svježu namirnicu koja je pod kontrolom.

– Svaka daljnja evidencija od onih postojećih, nepotrebno je administriranje u procesu i treba se ukloniti iz Zakona. Stoga je naš prijedlog da OPG koji se na svojem imanju bavi i ugostiteljskom ponudom kao dopunskom djelatnošću, te je upisan u upisnik prometovanja hranom pri ministarstvu zdravstva i stavlja u promet vlastite namirnice, nije dužan voditi evidenciju iz čl. 27. stavaka 4. i 5. Zakona. Još jedan važan problem vidimo u Popisu dopunskih djelatnosti koje OPG može obavljati, a koji je sastavni dio Zakona. U Popisu dopunskih djelatnosti navodi se da se proizvodnja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na OPG-u može obavljati iz „pretežito vlastite proizvodnje uz kupnju dijela sirovine od drugih poljoprivrednih gospodarstava, sukladno posebnim propisima o hrani“. Ova definicija predstavlja limitirajući faktor za sve one uspješne OPG-ove koji trenutno plasiraju svoje proizvode diljem RH i svijeta, a koji veći dio proizvodnje ostvaruju otkupom od malih lokalnih OPG-ova. Vjerujem da predlagatelju nije u interesu da navedeni uspješni OPG-ovi smanje proizvodnju i otkup, te samim time stvore tržišne viškove koje je nemoguće plasirati na tržište, te stoga tražimo da se ova limitirajuća odredba izbriše iz konačnog prijedloga Zakona, naglasio je saborski zastupnik IDS-a.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!