Građani će smeće razvrstavati i predavati na kućnom pragu: Gospodarenje otpadom pred sudom javnosti @ Lovran

…ilustracija…

Na javno savjetovanje predan je nacrt odluke o gospodarenju otpadom koji bi lokalnu uslugu trebao uskladiti s nacionalnim zakonodavstvom. Za građane će to značiti, izgledno, više cijene, ali i rjeđe odvoženje otpada.

Lovran – Gospodarenje otpadom bit će jedna od ključnih tema 2018. godine, barem njene prve polovice, a radi se o zahtjevnoj priči i na državnoj razini, budući da se sve jedinice lokalne samouprave do kraja veljače moraju „prebaciti“ na novi sustav usmjeren prema preuzimanju otpada na kućnom pragu i kvalitetnijem razvrstavanju korisnog od nekorisnog otpada.

Radi se o projektu koji je u pripremi već godinama, a često se i mijenjala politika na državnoj razini koja je regulirala ovu tematiku, no sada se već približio konačni rok za implementaciju novog sustava koji bi trebao dovesti do situaciji da građani plaćaju samo količinu predanog nekorisnog otpada.
Kako bi se prilagodila nacionalnom zakonodavstvu, lokalna uprava također mora usvojiti adekvatne odluke, stoga će se one u narednim tjednima i mjesecima naći na općinskim i gradskim vijećima i na liburnijskom području. Opatija je svoju odluku već javno objavila putem savjetovanja koje je bilo otvoreno do posljednjeg dana prošle godine, a s početkom nove godine učinila je to i Općina Lovran raspisavši javno savjetovanje koje će trajati do 19. siječnja.

– U odnosu na dosadašnji način prikupljanja otpada, otpad u okviru javne usluge prikupljat će se na obračunskom mjestu korisnika usluge putem spremnika ili vrećica. Svaki korisnik usluge plaćat će javnu uslugu razmjerno količini odloženog otpada prema volumenu svog zasebnog spremnika ili prema svom udjelu u zajedničkom spremniku, navodi se u obrazloženju odluke.

Zbog toga će lokalno komunalno društvo korisnicima morati osigurati – na njihov zahtjev – mogućnost zaključavanja spremnika. Osim što će novi sustav, zbog viših troškova zbrinjavanja otpada na Marišćini, povećati cijenu usluge, izgledno je i manji broj odvoza otpada.

– S obzirom da će se prikupljanje otpada vršiti za puno više primopredajnih mesta, ali sustavno za manju količinu odvojenog otpada po pojedinim korisnicima, odlukom je određeno da se za cijelo područje Općine Lovran mora planirati minimalno jednom tjedno primopredaja spremnika s biorazgradivim i miješanim komunalnim otpadom, stoji u odluci.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!