Građani osjetili podrhtavanje tla – Potres pogodio Matulje i dio Opatije

Građani osjetili podrhtavanje tla – Potres pogodio Matulje i dio Opatije

...ilustracija...

Riječko i opatijsko područje relativno je seizmički aktivna zona, a radi se o aktivnosti tekstonskih ploča koje se na našem području dodiruju i kada nisu u stanju izdržati naprezanje koje nastaje suradanjem događaju se potresi na površini.

Matulji/Opatija – Zatreslo se tlo u Matuljima i dijelu Opatije – prije nekoliko minuta relativno snažan potres pogodio je šire matuljsko područje, a osjetili su ga brojni građani.

Prvi je to osjetniji potres nakon što se početkom ove godine na širem riječkom području dogodio niz uzastopnih potresa, koji su tada izazvali „laganu paniku“ kod građana.

– Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su umjereno jak potres s epicentrom 38 kilometara sjeverno od Opatije, sjeveroistočno od Ilirske Bistrice. Magnituda potresa iznosila je 3.4 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV-V (četiri do pet) stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice, izvijestila je Seizmološka služba.

Naime, riječko i opatijsko područje relativno je seizmički aktivna zona, a radi se o aktivnosti tekstonskih ploča koje se na našem području dodiruju i kada nisu u stanju izdržati naprezanje koje nastaje suradanjem događaju se potresi na površini.

 

error: Content is protected !!