HNS-ovci podržali ugostitelje: Podizanje PDV-a je pljuska svima onima koji žele pošteno raditi @ Rijeka

hns_porez_tiskovna_01

Predsjednik crikveničkog HNS-a Dragutin Šnajdar skrenuo je pozornost i na činjenicu da se u restoranima i kafićima usluga ugostiteljstva oporezuje s 25 posto PDV-a, a u hotelima gdje se iste usluge pružaju u sklopu polupansiona i pansiona ostaje stopa od 13 posto.

Rijeka – Što ministar Marić želi dobiti od ugostiteljstva za 10 godina – multiplikativni efekt, skratiti put od hrvatskog polja do europskog stola ili samo nabiti porez u nedostatku raspoloživih novčanih sredstava, upitao se potpredsjednik primorsko-goranskog HNS-a Đanino Sučić na jučerašnjoj pressici sazvanoj kao upozorenje na štetnost neplaniranih poteza Vlade prema fiskalnoj politici.

HNS-ovci su tako dali podršku ugostiteljima, istaknuvši da su svi vrijedni i pošteni ljudi iz sektora ugostiteljstva koji se svakodnevno trude kvalitetom opravdati Hrvatsku kao vrhunsku destinaciju, izmjenama PDV-a dobili upravo ono što nisu zaslužili – jednu veliku pljusku. Sučić je podsjetio da je Strategija razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine donesena na temelju javne rasprave u kojoj je sudjelovala zainteresirana i stručna javnost, kao i institucije ove zemlje.

– Mijenjati strategiju koja je dala konkretne parametre ad hoc mjerama nije dobro. Iduća godina biti će teška fiskalno no smatramo kako to nije opravdanje za uništavanje dijela ili cijele jedne propulzivne grane. Poduzetnicima ne dajemo stabilno i kvalitetno okruženje. Ukoliko želimo privući investitore, oni moraju imati dugoročni plan čime raspolažu i koji će im biti budući troškovi. Dizanjem poreznih stopa ne šaljemo dobru poruku poticajnom i investicijskom okruženju u Hrvatskoj, istaknuo je su Sučić.

Predsjednik crikveničkog HNS-a Dragutin Šnajdar skrenuo je pozornost i na činjenicu da se u restoranima i kafićima usluga ugostiteljstva oporezuje s 25 posto PDV-a, a u hotelima gdje se iste usluge pružaju u sklopu polupansiona i pansiona ostaje stopa od 13 posto.

– Na ovaj način se gotovo jednaka usluga oporezuje s dvije različite stope od kojih je jedna gotovo 100 posto veća od druge, što sve ugostitelje svrstava u poslovno neprihvatljivu i neodrživu poziciju. Ne samo da ovo ugrožava ugostitelje, već tako šaljemo poruku jeftine destinacije. Smatramo da ovo nije smjer u kojem se treba kretati hrvatsko ugostiteljstvo. Umjesto da se poreznom reformom zaštiti ugostiteljski sektor, on će na ovaj način biti nepovratno uništen. Smatram da ovo ne može biti cjelovito, pravedno, stimulirajuće porezno opterećenje, te da se s nikakvim drugim mjerama neće moći ublažiti ovi negativni efekti, naglasio je Šnajdar.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!