IDS Liburnije: Protiv termoelektrane na ugljen za zdraviji i kvalitetniji život

ids_liburnije_sclaunich_ladavac_drazul_krizmanic

U proteklih mjesec dana, koliko je trajao postupak sa zainteresiranom javnošću vezano uz korištenje budućeg energenta u sklopu termoelektrane Plomin III, svoje stavove o sudbini Plomina iznijelo je 9085 građana, koji su odgovorili na pitanje jesu li za ili protiv da se kao energent u TE Plomin III koristi ugljen, a od ukupnog broja anketiranih njih 92 posto, odnosno 8364 izjasnilo se protiv ugljena. Treba poštivati pravo građana da sudjeluju u odlučivanju o projektima koji se tiču kvalitete njihovog života, zdravlja i okoliša, porulili su iz IDS-a Liburnije.

Opatija – Ovu konferenciju za novinare sazvali smo uoči referenduma o TE Plomin III, koji će se održati u nedjelju 29. ožujka na području nama susjedne Labinštine. Držimo da je riječ o referendumu čije će posljedice osjetiti ne samo građanke i građani Labinštine, odnosno cijele Istre već i svi mi koji živimo na području Liburnije, istaknuo je u uvodu konferencije Mario Krizmanić, potpredsjednik Općinske podružnice IDS-a Lovran.

– S ponosom mogu izjaviti da ako postoji jedna politička opcija koja zdušno i dosljedno zagovara stav da se po pitanju energenta TE Plomin mora uvažiti volju građana to je svakako naš IDS. Usprkos brojnim podmetanjima, naši predstavnici kontinuirano zastupaju isti stav još od izgradnje drugog bloka ove termo elektrane sredinom Devedesetih. Pokazali smo u praksi da su nam zdravlje i interesi građana na prvom mjestu, mnogo važniji od bilo koje koalicije i eventualne zarade energetskih kompanija. Uvjeren sam da je to društveno odgovorna politika, koja će između zdravlja građana i očuvanje okoliša s jedne strane i interese kapitala s druge strane, nedvojbeno zastupati interese građana. Liburnijski IDS godinama je bio uključen i sudjelovao u svim aktivnostima informiranja građana o opasnostima korištenja ugljena, to činimo i danas i ukoliko bude potrebno nastavit ćemo tako i ubuduće. Stoga, valja napomenuti da predstavnici HEP-a nakon nekoliko mjeseci kampanje ”ZA“ ugljen, koja se naravno financira sredstvima poreznih obveznika, nije uvjerila praktični nikoga, što se jasno da iščitati iz nedavno provedene ankete Istarske županije, napomenuo je Krizmanić.

Naime, u proteklih mjesec dana, koliko je trajao postupak sa zainteresiranom javnošću vezano uz korištenje budućeg energenta u sklopu termoelektrane Plomin III, svoje stavove o sudbini Plomina iznijelo je 9085 građana, koji su odgovorili na pitanje jesu li za ili protiv da se kao energent u TE Plomin III koristi ugljen, a od ukupnog broja anketiranih njih 92 posto, odnosno 8364 izjasnilo se protiv ugljena.

– IDS Liburnije apsolutno podržava stav Istarske županije da se treba poštivati pravo građana da sudjeluju u odlučivanju o projektima koji se tiču kvalitete njihovog života, zdravlja i okoliša te da se putem savjetodavnog referenduma, dobije stav građana temeljem kojeg će Skupština Istarske županije donijeti ispravnu i najdemokratskiju odluku. Nakon provedene ankete, organizirana je prošle subote u Labinu savjetodavna konferencija, na kojoj su svi zainteresirani građani, predstavnici civilnih udruga, institucija, organizacija, mogli javno iznijeti svoj stav o navedenom pitanju. Držimo da je na taj način omogućeno uključivanje javnosti u donošenje odluka i stavova, a sve u cilju promicanja, osiguranja i jačanja transparentnosti ovog projekta. No, ono što je također važno jest da se na taj način promiče participativna demokracija, što je praksa u najrazvijenijim državama Europske unije, jer podrazumijeva da građani budu maksimalno uključeni u proces donošenja odluka koje se tiču zajednice. Stoga, pohvalno je i nadamo se da će i u ostalim dijelovima naše zemlje, i u našoj Primorsko-goranskoj županiji posebice u našim krajevima vlast pokazati takav interes da se traži mišljenje građana za sve odluke koje utječu na uvjete života građana, dodao je Kristijan Dražul, predsjednik Općinske podružnice IDS-a Mošćenička Draga.

Sandro Ladavac, tajnik Općinske podružnice IDS-a Matulji pojasnio je da ugljen kao pogonsko gorivo trećeg bloka TE Plomin nije najbolje rješenje, već predstavlja najštetniju opciju.

– Uvjereni smo, kao što statistike i podaci Europske unije jasno pokazuju, da su emisije ugljena velika, ako ne i najveća prijetnja za zdravlje naših građana. Važno je i napomenuti i da se sa TE Plomin III, a nakon gašenja Plomina I, povećava emisija CO2, te količina pepela, šljake i krutog ostatka za 2,4 puta u odnosu na sadašnje stanje. Ugljen, dakle, ozbiljno ugrožava zdravlje ljudi i nitko si ne smije uzimati za pravo u ime profita ugrožavati zdravlje naših građana. S druge strane, kao što je navedeno u brojnim preporukama Europske unije, ugljen je i veliki zagađivač. Odabirom ugljena učinila bi se nepopravljiva šteta za okoliš Labinštine, ali i naše regije u cjelini, posebice naše Liburnije. Siguran sam da našoj djeci želimo ostaviti zeleni i čist okoliš, odnosno mjesto u kojemu će biti ugodno živjeti.
Mi u takvom mjestu, takvoj lokaciji, želimo živjeti i borit ćemo se da tako i bude. Uostalom, korištenjem ugljena obezvrijedilo bi se cijelo područje oko termoelektrane, što držimo da nije korektno i odgovorno prema svim mještanima koji žive u neposrednoj blizini termoelektrane. Na kraju, dozvolite mi da konstatiram kako se cijela Europa okreće novim tehnologijama, što ugljen zasigurno nije. U pojedinim zemljama Europske unije, izgradnja novih elektrana na ugljenu je i zakonom zabranjena. Ono što nama treba jest sigurna, održiva, konkurentna i pristupačna energija. Nama je nepojmljivo da se obnovljivi izvori energije, posebice hidroenergije ne uzimaju u obzir, a riječ je o ogromnim resursima. Desetljećima već postoje planovi izgradnje LNG terminala na otoku Krku koji bi donio korist Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Mađarskoj i sjevernoj Italiji. Umjesto uvoznog ugljena, izgradnja LNG terminala koji bi koristio domaći plin znatno je bolje rješenje i to prema svim pokazateljima, rezimirao je Ladavac.

– Iskoristit ću ovu priliku da pozovem sve građane i građanke koji žive na području Labinštine da u nedjelju izađu na savjetodavni referendum te da zaokruže kako su PROTIV ugljena kao energentu buduće termoelektrane u Plominu. Napominjem da glas protiv ugljena je glas za kvalitetniji i zdraviji život te za čistu i zelenu regiju! Građani Liburnije, siguran sam, u potpunosti podržavaju građane Labinštine u želji da se njihov glas čuje! Na kraju, želim vjerovati da će Vlada, koja ima posljednju riječ po pitanju strateških projekata, uvažiti mišljenje građana, posebice ako je takvo mišljenje jedinstveno i izraz demokratske volje građana, poručio je O’Brien Sclaunich, potpredsjednik Gradske podružnice IDS-a Opatija.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!