IDS: Predstavljena lista za općinsko vijeće @ Lovran

LOVRAN  8.5.2013. IDS NATASA MILJAK PREDSTAVLJANJE LISTE SNIMIO: MARIN  ANicic

Želja nam je ostvariti direktan kontakt s građanima i u dogovoru s udrugama i predstavnicima mjesnih odbora te sa poduzetnicima Lovrana osmisliti zajednički način vođenja mjesta, istaknula je Miljak.

Lovran – Na nedavno održanoj tiskovnoj konferenciji kandidatkinja za načelnicu Općine Lovran Nataša Miljak predstavila listu kandidata Općinske podružnice IDS Lovran. Mario Krizmanić, Nataša Miljak, Vesna Babić, Ferdinand Surijan, Andrea Gržević, Igor Stanger, Arsen Brumnjak, Loren Rogović, Marko Mihalić, Eduard Lazarić, Velimir Gržin, Elvis Palmić i Blaženka Stepanić kandidati na liste IDS-a za Općinsko vijeće Lovrana.

Nataša Miljak istakla je da su naša djeca i naši mladi budućnost Lovrana te da isti zaslužuju uređena igrališta, sportsku dvoranu kao i prostor za zabavu kako bi mogli zadovoljiti svoje potencijale i potrebe.

– Želja nam je omogućiti besplatne udžbenike za osnovno obrazovanje. Građanima treće životne dobi omogućiti prostor za dnevna druženja, informatičku edukaciju kao i kreativne radionice na kojima bi provodili svoje slobodno vrijeme. Također, dovršiti projekt poticajne stanogradnje za mlade i nezbrinute stanovnike Općine Lovran te omogućiti plaćanje na rate iznosa za legalizaciju komunalnog doprinosa. Želja nam je ostvariti direktan kontakt s građanima i u dogovoru s udrugama i predstavnicima mjesnih odbora te sa poduzetnicima Lovrana osmisliti zajednički način vođenja mjesta. Cilj nam je ubuduće građane informirati o financijskom stanju Općine i njenoj imovini, a uvjereni smo da ćemo u potaknuti razvoj cijele općine. Nadamo se da će građani prepoznati našu stručnost i kvalitetu, istaknula je Miljak.

Igor Stanger predstavio je akcijski plan razvoja turizma općine Lovran.

– Lovran ima klimatske, geografske i prometne predispozicije za cjelogodišnje bavljenje turizmom, što je ujedno i naš cilj. U Lovranu nema previše prostora za izgradnju novih smještajnih kapaciteta, stoga moramo razvijati postojeće kapacitete koje ćemo puniti 365 dana u godini. Moramo početi razvijati različite oblike turizma. Jedan od njih je zdravstveni turizam za kojim u cijelom svijetu postoji sve veća potreba. Ulaskom u Europsku uniju otvaraju nam se prva vrata da bolje iskoristimo našu nadaleko poznatu i priznatu ortopedsku bolnicu te da otvaranjem stomatoloških ordinacija, klinika za plastičnu kirurgiju, klinika za oplodnju i ostalih zdravstvenih institucija privučemo velik broj gostiju, a i zaposlimo naše građane. Izgradnjom zatvorenog bazenskog kompleksa po uzoru na austrijska i slovenska turistička mjesta bili bismo daleko konkurentniji od npr. Termi Čatež koji dobro žive cijelu godinu i koji postižu trostruko veće cijene od naših. Time bismo osigurali našim iznajmljivačima i hotelijerima, ali i ugostiteljima, trgovcima i ostalima koji direktno ili indirektno žive od turizma mogućnost privređivanja kroz cijelu godinu, a turistima sadržaj u kišnim i hladnijim lovranskim danima. Izgradit ćemo sportske objekte da privučemo sportaše i sportske klubove, a razvijat ćemo i kongresni turizam. Svim tim sadržajima i mjerama kojima bismo privukli turiste u Lovran obogatili bismo život svim građanima Lovrana koji bi koristili te sadržaje i koji bi živjeli u uređenijem mjestu. Mogućnost zaposlenja ili poduzetnička aktivnost kao i provođenje umirovljeničkih ili dječjih dana bili bi daleko ugodniji i sigurniji. Samim time bi mogućnosti Općine da financira potrebe u socijali, zdravstvu, predškolstvu, školstvu, sportu, kulturi i društvenim djelatnostima bile zadovoljene, istaknuo je Stanger.

Prema riječima Stangera izrađen je i akcijski plan.

– Treba urediti zelene površine (kroz javne radove zaposliti naše nezaposlene građane) te staviti u funkciju sve kupališne površine u Lovranu. Uvesti kazne za neuredne i zapuštene okućnice i zgrade te posebno strogo kažnjavanje uz obalnu šetnicu i glavnu ulicu kako bi vlasnike zapuštenih objekata prisilili da ih vrate u funkciju. Urediti i sanirati obalne šetnice, Stari grad, Lovransku Dragu i pješačke staze u zaleđu Lovrana te izgraditi podzemnu garažu kod dobrovoljnog vatrogasnog društva kroz fondove EU. Također, potrebno je educirati sadašnje i buduće privatne iznajmljivače o mogućnostima kreditiranja poticajnim sredstvima uređenja i dogradnje smještajnih kapaciteta, posebno ruralnog turizma u zaleđu Lovrana (po uzoru na Istarsku županiju), a građane Lovrana koji grade ili dograđuju smještajne kapacitete osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od 90%. Izgraditi veliki natkriveni bazen sa sadržajima za sve uzraste na području između Cipere i hotela Belveder sa sredstvima iz Europske unije te izgraditi žičaru Medveja – Učka sa međustanicom u Lovranskoj. Jačati promociju Parka prirode Učka kao područja za brdski biciklizam, pješačenje, planinarenje, zmajarenje, trekking, penjanje po stijenama te razvijati i stvoriti nove avanturističke sadržaje. Potrebno je izgraditi luku nautičkog turizma kojoj treba znatno manje sadržaja i koja manje narušava okolinu i vizuru te ju nije potrebno ograđivati kao planiranu marinu te razviti i dignuti na višu razinu Šparugijadu, Črešnjadu i Marunadu te stvoriti brand ”Lovran prijestolnica gastronomije“.

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!