Ilustracije Cvijete Job i Zdenka Balabanića @ HMT

juraj_sporer_sm…ilustracije Cvijete Job su potpuno zaokružen svijet u kojem sve ima svoj karakter: prostor, likovi, predmeti, boje…
…Zdenko Balabanić ilustrirao je i Lorcu, Matoša, Blocka i Rilkea…

Opatija – U organizaciji Hrvatskog muzeja turizma u četvrtak, 10. ožujka 2011. god. u Umjetničkom paviljonu ”Juraj Šporer“ u Opatiji s početkom u 19.30 sati otvorit će se izložba ilustracija Cvijete Job i Zdenka Balabanića.

Liburnija.net: Cvijeta Job @ HMT Opatija

Liburnija.net: Cvijeta Job @ HMT Opatija


– Čim pomislimo na ilustracije Cvijete Job, prva asocijacija su ilustracije pripovjedaka Ivane Brlić Mažuranić. Prirodno je prisjetiti se vlastita djetinjstva, vremena kada smo odrastali uz izdanja ”Priča iz davnine“ koja su bila opremljena na način koji je lako prepoznatljiv, maštovit i jedinstven. Ilustracije Cvijete Job su potpuno zaokružen svijet u kojem sve ima svoj karakter: prostor, likovi, predmeti, boje.
Cvijeta Job rođena je 1924. godine u Beogradu, a veći dio djetinjstva provela je u Supetru na Braču i Splitu. Već za vrijeme Drugog svjetskog rata počinje izlagati, a nakon rata upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu na kojoj je 1951. diplomirala. Za Zdenka Balabanića udala se 1952. godine i preselila u Rijeku, a 1953. u Opatiju gdje ostaju do 1976. kada su se vratili u Zagreb. U Opatiji je nastao najznačajniji dio njezina ilustratorskog opusa vezan prvenstveno uz bajke.
Zdenko Balabanić rođen je 1927. godine u Novalji na otoku Pagu. Godine 1946. upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, a diplomirao je u Beogradu 1951. godine. Nakon povratka u Zagreb te ženidbe s Cvijetom Job 1952. godine, radio je kao nastavnik likovnog odgoja u Rijeci i Opatiji. Od 1964. do 1974. kada je umirovljen bio je zaposlen na Pedagoškoj akademiji u Rijeci. Nedugo nakon što se 1976. godine preselio u Zagreb, razbolio se te je 5. siječnja 1978. preminuo.
Život u Opatiji za supružnike nije bio lagan. Dvanaest godina živjeli su u podrumskom stanu vile Serena. Invalidnost i neimaština ostavljali su trag na osjetljivom slikarevom karakteru. Od melankoličnog ugođaja i zagasite palete do teške ekspresivnosti njegovih motiva, sve predstavlja odraz stanja Balabanićeva duha. Stoga njegov relativno ograničen ilustratorski opus nije slučajno vezan uz poeziju, prije svega uz Sergeja Jesenjina i Miroslava Krležu. Balabanić je ilustrirao i Lorcu, Matoša, Blocka i Rilkea.
Izložba će biti otvorena do 10. travnja 2011. godine.
Liburnija.net: Zdenko Balabanić @ HMT Opatija

Liburnija.net: Zdenko Balabanić @ HMT Opatija


Ivan Mellor / Liburnija.net

#wpdevar_comment_3 span,#wpdevar_comment_3 iframe{width:100% !important;}
error: Content is protected !!