Javno savjetovanje o usluzi odvoza otpada: Skuplja usluga za rjeđe odvoženje? @ Opatija

…ilustracija…

Priprema se nova Odluka o odvozu otpada. Treba znati da će odvoz pokupiti u znatnoj mjeri. Prema iskustvima drugih lokalnih samouprava oko 80 ili više posto. Prema ovoj Odluci odvoz u Opatiji predviđen je jednom tjedno za čitavo područje Grada. Sad je trenutak za primjedbe, poručio je predsjednik Gradskog vijeća Robert Kurelić.

Opatija – Novi sustav odvoza smeća trenutačno je pred sudom javnosti, pa svaki opatijski građanin može dati svoj sud o planiranim promjenama koje bi na snagu trebale stupiti iduće godine. Naime, putem gradskih stranica otvoreno je javno savjetovanje o nacrtu Odluke o o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada i usluge povezane s tom javnom uslugom, iza čijeg se „glomaznog“ naziva „kriju“ znatne novosti u uvjetima pružanja ove komunalne usluge.

Ključna promjena veže se uz činjenicu da će se otpad preuzimati na „kućnom pragu“, odnosno da će svako domaćinstvo dobiti svoje posude ili vrećice za otpad, koji će morati razvrstavati prema kategorijama – prvenstveno, na korisni i nekorisni otpad. Promijenit će se i način naplate usluge jer bi se sukladno europskim propisima i nadležnom zakonu korisnicima račun trebao ispostavljati po volumenu preuzetog otpada, a ne, kao dosad, prema kvadraturi stambenog prostora. Zbog većih troškova gospodarenja otpadom koje stvara CGO Marišćina, realno je očekivati i povećanje troškova za građane – u Rijeci i većem dijelu Riječkog prstena ove godine usluga KD Čistoća poskupjela je više od 100 posto.

Građane je na informiranje o promjenama koje nova odluka donosi, kao i na sudjelovanje u javnom savjetovanju pozvao i predsjednik Gradskog vijeća Robert Kurelić.

– Priprema se nova Odluka o odvozu otpada. Treba znati da će odvoz pokupiti u znatnoj mjeri. Prema iskustvima drugih lokalnih samouprava oko 80 ili više posto. Prema ovoj Odluci odvoz u Opatiji predviđen je jednom tjedno za čitavo područje Grada. Sad je trenutak za primjedbe, poručio je Kurelić.
Javno savjetovanje otvoreno je do 31. prosinca, a zainteresirani mogu svoje prijedloge, mišljenja i primjedbe poslati do navedenog roka na e-mail adresu: info@opatija.hr . Detaljnije informacije o nacrtu odluke dostupne su na službenim gradskim stranicama.

Davor Žic / PodUčkun.net

#wpdevar_comment_3 span,#wpdevar_comment_3 iframe{width:100% !important;}
error: Content is protected !!