Knjiga ‘Spomenica Učiteljske škole Kastav – Rijeka’

Ljubomir Sundać

Ljubomir Sundać

U knjizi koja je pisana punih pet godina, prikazan je razvoj školstva u 19. stoljeću i prvoj polovici 20. stoljeća te razvoj učiteljstva u Kastvu i Rijeci kao temelj hrvatske kulture i obrazovanja Istre, Hrvatskog primorja i Gorskog kotara.

Kastav – Profesor Ljubomir Sundać je u 101. godini sa svojim suradnicima objavio knjigu “Spomenica Učiteljske škole Kastav – Rijeka”. U knjizi koja je pisana punih pet godina, prikazan je razvoj školstva u 19. stoljeću i prvoj polovici 20. stoljeća te razvoj učiteljstva u Kastvu i Rijeci kao temelj hrvatske kulture i obrazovanja Istre, Hrvatskog primorja i Gorskog kotara.

Na promociji ove knjige, izdavač i recenzent prof.dr.sc. Petar Strčić naglasio je kako ovaj zbornik radova daje čitateljima sadržajno kvalitetan i trajan uvid u ono čime su završeni odgojitelji, učitelji i gimnazijalci mogli pridonijeti u razorenim gradovima Rijeci i Sušaku u II. svjetskom ratu te ih podići do zajedničkog, plodnog grada Rijeke na obje obale Rječine.

Ljubomir Sundać bio je dugogodišnji prosvjetni radnik. U svojoj karijeri bilježi mjesto direktora Učiteljske škole u Rijeci, predsjednika povjerenstva stručnih ispita za učitelje, voditelja “Treće gimnazije” pedagoškoga smjera, pa Škole za odgajatelje, pedagoške gimnazije “Vladimir Nazor”, a u mirovinu odlazi kao direktor Srednjoškolskog centra za kadrove u obrazovanju i kulturi.

I. Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!