Komunalno redarstvo privatni poslovni prostor proglasilo javnim putem i naredilo vlasniku da ukloni kiosk @ Opatija

auro_domus_kiosk_opatija (2)

– Pojednostavljeno – situacija je jednaka onoj da na kući skinete prozore, a Grad vaš dnevni boravak proglasi cestom i sruši vam komodu s televizorom jer se komunalnom redaru ne sviđa njena boja i dizajn – objasnio je Loris Dessardo.

Opatija – Pozicija kioska za otkup zlata i mjenjačnicu smještenog u nekadašnju slastičarnu pokraj marketa Konzum na Slatini uzrokovala je sukob između gradske uprave i vlasnika tvrtke Auro Domus, koji će, najvjerojatnije, biti riješen pred sudom.

– Komunalno redarstvo Grada Opatije utvrdilo je da je AURO DOMUS dana 19. prosinca 2014. godine bespravno postavio kiosk uz market Konzuma nasuprot hotela Milenij. Investitoru je stoga naloženo da ukloni taj objekt, kao i reklame iznad njega koje su također postavljene bespravno, bez odobrenja. Ukoliko investitor do isteka zadanog roka ne ukloni bespravno postavljeni objekt i reklamu, nadležne službe Grada bit će prisiljene ukloniti objekt i reklame dana 8. siječnja 2015, naveo je grad u tekstu na svojim službenim stranicama, naslovljenom ”Zaštita javnih prostora”. Nakon intervencije komunalnog redarstva, kiosk je vlasnik uklonio, no istovremeno je i najavio sudske mjere kako bi zaštitio svoje poslovanje.

Međutim, ono što je Gradu Opatiji javni prostor, zapravo je – poručuju iz Auro Domusa – privatni poslovni prostor koji je u upotrebi već 13 godina, i trentuačno je u procesu legalizacije i zamjene vanjske staklene stijene.

– Pogrešnom primjenom vlastitih propisa te pogrešnim utvrđivanjem činjeničnog stanja, kao i postupanjem koje se kosi ne samo s brojnim zakonima, već i samim Ustavom koji propisuje zaštitu privatnog vlasništva i svakome jamči pravo na rad, Grad Opatija nanio je nemjerljivu štetu poslovanju naše tvrtke Auro Domus d.o.o. koja već godinama financira rad gradske uprave uredno plaćajući porez i prirez te zapošljavajući djelatnike s opatijskog područja. U rješenju kojim nam je Grad naložio uklanjanje kioska u kojem smo objavljali djelatnost mjenjačnice i otkupa zlata, navodi se da je ”komunalni redar Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Grada Opatije, očevidom na terenu ustanovio da se kiosk nalazi na javnoj površini Crada Opatije, koja u naravi predstavlja prolaz i to na GRČ. 141/2 kuća s dvorištem K.O. Opatija, u Opatiji, u ulici M.Tita 126”, a kako je to vidljivo i u vlasničkom i u posjedovnom listu. Dakle, ili se radi o jedinstvenoj situaciji u kojoj se javni put nalazi na privatnoj građevnoj čestici i ima svoju vlastitu adresu ili je komunalni redar premašio svoje ovlasti i odlučio primijeniti silu kako bi utjecao na unutarnje uređenje privatnog poslovnog prostora, kazao je direktor Auro Domusa Loris Dessardo.

auro_domus_kiosk_opatija (1)

Dodao je da je neobično da se taj ”javni prostor” nikada nije našao u gradskom planu održavanja niti je on u proteklih petnaestak godina na bilo koji način održavan javnim sredstvima, iako Grad Opatija ima obavezu održavanja javnih površina, a pogotovo onih u centru koji su u pojačanom režimu održavanja.

– Naravno, nije to niti bilo moguće, s obzirom da je to čitavo vrijeme privatni prostor sa svojom vlastitom adresom, na kojem je privremeno u tijeku zamjena vanjske stolarije kako bi ona udovoljavala zahtjevima konzervatora. Da pojasnim – još 2002. na tome je mjestu izgrađen poslovni prostor površine oko 16 kvadratnih metara, nad kojim se provodi postupak legalizacije, a čiji smo mi trenutačni zakupci. U sklopu tog postupka, konzervatorski odjel u Rijeci zatražio je zamjenu postojeće aluminijske ostakljene stijene sa stijenom od kaljenog stakla te prihvatio idejni projekt koji je dostavio vlasnik prostora Edin Delibegović. Između situacije u kojoj je skinuta jedna, i prije nego što je postavljena druga stijenka, Grad Opatija je odlučio intervenirati i proglasiti se nadležnim za unutrašnje uređenje poslovnog prostora, u kojem je u skladu sa propisima Ministarstva unutarnjih poslova za djelatnosti koje obavljamo, postavljen blindirani kontejner. Pojednostavljeno – situacija je jednaka onoj da na kući skinete prozore, a Grad vaš dnevni boravak proglasi cestom i sruši vam komodu s televizorom jer se komunalnom redaru ne sviđa njena boja i dizajn, kazao je Dessardo.

Naglasio je kako je njegova tvrtka sama uklonila objekt kako bi izbjegla dodatne troškove, ali i negativan medijski publicitet i loš utjecaj na turistički imidž Opatije koji bi imalo rušenje jednog objekta u samom srcu grada.

– Ponavljamo još jednom – radi se o prostoru s vlastitom adresom, izgrađenom na građevinskoj čestici koji je u postupku legalizacije i nikako ne može postati javnim putem, tim više što je oko cijele zgrade nogostup. Ove argumente htjeli smo predstaviti i opatijskom gradonačelniku gospodinu Ivi Dujmiću kako bismo riješili situaciju i poštedjeli sebe, ali i građane ovog grada visokih troškova, čiju ćemo sada naknadu tražiti pred nadležnim sudskim instancama. Međutim, iako je svaka jedinica lokalne samouprave osmišljena kao javni servis koji bi trebao biti na usluzi svim građanima i poduzetnicima, opatijski se gradonačelnik višekratno oglušio na naše pozive i želju da mu dostavimo svu dokumentaciju relevantnu za ovaj slučaj, te nije želio odvojiti niti pet minuta za razgovor već je umjesto toga putem komunalnih službi zaprijetio rušenjem objekta. Pet minuta bi, kako mi vjerujemo, bilo sasvim dovoljno, jer argumenti koje smo iznijeli sasvim jasno govore da je gradska pozicija u ovom slučaju, po našem mišljenu, ne samo pogrešna, nego i izrazito nepravedna, stoga ih ovim putem predstavljamo javnosti – kada već gradska uprava nije za njih bila zainteresirana, zaključio je Dessardo.

Davor Žic / PodUčkun.net

#wpdevar_comment_3 span,#wpdevar_comment_3 iframe{width:100% !important;}
error: Content is protected !!