Kreće jesenski kazališni program @ Festival Opatija

tko_lud_fest…tijekom jeseni odigrat će se 10 kazališnih predstava – 6 za djecu i 4 za odrasle…
…prva predstava na rasporedu je 2. listopada u 12 sati…

Opatija – Dječjom predstavom ”Prozor u dvorište”, koja će se održati u nedjelju, 2. listopada u 12 sati, u kongresnoj dvorani hotela Adriatic, započet će jesensko-zimski kazališni program Festivala Opatija, tijekom kojeg će publika moći pogledati čak deset predstava – šest namjenjenih djeci, te četiri namjenjene odraslima.
Predstavu ”Prozor u dvorište” donose Lutkarski studio ”KVAK” i ”Tikvići”, a namijenjena je djeci starijoj od pet godina. Pedagoški osmišljena predstava zalaže se za promicanje ekologije i nenasilja, a ovakav pristup umjetnosti prepoznat je i nagrađivan na brojnim međunarodnim festivalima…

Picasso - Kazalište 'Playdrama' Split

Picasso - Kazalište 'Playdrama' Split


Tjedan dana kasnije, 9. listopada u 20 sati, na istom će mjestu krenuti i ”odrasli program” predstavom ”Picasso” kazališta ”Playdrama” iz Splita. U drami Jeffreya Hatchera zatičemo Picassa 1941. godine u okupiranom Parizu. Kao i mnogi drugi represivni režimi, nacisti posebnu pozornost poklanjaju umjetnosti, nastojeći diskreditirati sve ono što se suprotstavlja ili ne veliča njihove ideološke okvire. U tu svrhu organiziraju izložbu Degenerirane umjetnosti na kojoj namjeravaju predstaviti i Picassa. Sva djela izložena u ovom čudnom salonu trebaju nakon izložbe biti spaljena. Hatcherova duodrama započinje kada, u ime nacističkog Ministarstva kulture, Picassu u posjet dolazi gospođica Fischer, sa zadatkom da otkrije koji je od tri rada što ih posjeduje originalni Picasso. Iza sva tri crteža krije se i Picassova osobna priča, tako je veliki umjetnik doveden u poziciju Sofijinog izbora u kojoj sam mora izabrati djelo koje će biti spaljeno. Hatcher razvija napetu igru, podiže snažni emotivni vrtlog u kojem traje strastvena borba za svaki pojedini crtež.
Treća nedjelja u listopadu ponovo je rezervirana za djecu, jer će u podne 16. listopada u Adriatic stići kazalište ”Tvornica lutaka” s predstavom ”Živ živ živ” o ugroženim životinjama u Hrvatskoj, namjenjenu djeci u dobi od 3 do 11 godina. Djeca upoznaju otkačenog i zaljubljenog risa, disk džokeja, čovječju ribicu, gunđalicu kornjaču čančaru, mudrog i tužnog bjeloglavog supa, eteričnu sredozemnu medvjedicu i rock šišmiša – životinje protjerane iz svojih staništa zbog gradnje Eko-grada.
U petak, 21. listopada, u 20 sati, kazalište ”Planet Art” izvest će komediju ”Tko je ovdje lud?”. Komedija D. R. Sandersona ‘Tko je ovdje lud’ zabavna je, duhovita i pomalo introspektivna priča o jednoj psihijatrijskoj klinici i njezinim korisnicima. Kroz šest povezanih ‘psihoterapeutskih’ jednočinki u kojima glumci igraju razne uloge predstava postavlja pitanje ‘što znači danas biti normalan’ upoznajući nas s nizom karaktera, situacija i pitanja prepoznatljivih iz svakodnevnog života.
U studenom slijede dvije dječje predstave – ”Baukač ili o strahu” kazališta ”Mala scena” gostuje u Adriaticu 6. studenog u 12 sati, i povest će djecu stariju od četiri godine na maštovit i zabavan put kroz bajke, propitkujući jesu li se neki stereotipi straha i strašnih bića promijenili ili nisu; a ”Bum Tomica” u istoj produkciji 20. studenog u podne predstavit će sto pričica iz svakodnevice peteročlane obitelji. Glavni lik je desetogodišnji dječak Tomica, razapet između svoje zaigranosti i različitih očekivanja roditelja, starije sestre i mlađeg brata, a predstava je namijenjena djeci od pet godina naviše.
tko_lud_fest_banner
Kazalište Virovitica 25. studenog u 20 sati izvest će predstavu ”39 stepenica” temeljenu na djelu škotskog autora Johna Buchana. Njegov istoimeni roman iz 1915. godine prvi je u seriji djela čiji je glavni junak Richard Hannay fini engleski gospodin s neobičnom manom da upada u opasne situacije, ali i s bogom danom sposobnošću da se iz njih izvuče. Roman je uzbudljiv triler koji kombinira političku i osobnu dramu.
Strah u Ulici lipa na pozornicu kongresne dvorane hotela Adritaic prenijet će kazalište ”Žar ptica” u 12 sati 4. prosinca. Bezbrižan dan u Ulici lipa prekida dolazak dječaka koji se predstavalja kao Mungos Nevada i od tada se sve preokreće naglavce. Umjesto igre i radosti, među djecu ove ulice uvlači se strah i nepovjerenje, a i njihovo prijateljstvo dolazi na ozbiljnu kušnju. Mungos svojim nastupom i ucjenama uspijeva do kraja ”zavladati” Ulicom lipa i zavaditi njezine male stanovnike. Predstava je namijenjena djeci od 8 do 14 godina.
Prozor u dvorište

Prozor u dvorište


Posjednji komad za odrasle, ”Kvetch” kazališta Virovitica na rasporedu je 9. prosinca, u 20 sati. Da bi jedan komad postao najduže igrana komedija u svjetskom kazališnom centru kakav je Los Angeles mora postojati puno dobrih razloga. A baš titulu najtrajnije komedije na LA sceni zaslužio je ”Kvetch”, drama Britanca Stevena Berkoffa, priča o ne baš sretnoj obitelji kojoj na večeru dolaze ne baš željeni posjetitelji. U prilično neugodnim okolnostima ovog druženja razvija se društvena komedija s puno gorkih momenata. Jer ovi nesigurni i nesretni karakteri, da nevolja bude veća, stavljeni su u ruke briljantnom piscu kakav je Berkoff, pa imaju nesreću da osim što ih slušamo kako govore, možemo čuti što misle.
U božićnom ugođaju, 18. prosinca u 12 sati, odigrat će se i posljednja ovogodišnja predstava za djecu – ”Šlampavi Djed Mraz” kazališta ”Tvornica lutaka”, namijenjena djeci od 3 do 11 godina. Negdje daleko, na Sjevernom Polu, u domu Bake i Djeda pod prezimenom Mraz, odigrava se velika drama u strci podjele božićnih poklona. Kako je Djed vrlo neuredan i šlampav, i nikada ne zna gdje mu stoji ni glava, a kamoli nešto važnije, najkompliciranije poslove za njega obavlja Baka. Ove godine, Baki je dozlogrdilo te odluči naučiti Dedu pameti – sakrije vreću sa poklonima za djecu.
Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!