Ministarstvo turizma s više od 23 milijuna kuna sufinancira 62 razvojna projekta javne turističke infrastrukture

S područja Primorsko-goranske županije ovim poticajnim mjerama nije obuhvaćen velik broj projekata. Sufinancirat će se uređenje plaža Grabrova u Jadranovu s 640 tisuća kuna te na Bribirskoj obali u Novom Vinodolskom i Kadin u Malom Lošinju s po 560 tisuća kuna. U Delnicama će se sa 275 tisuća kuna sufinancirati interpretacijski centar Crni lug.

Zagreb – Ministarstvo turizma objavilo je Odluku o odabiru projekata i dodjeli potpora temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2018. godini, a odobrena su sredstva za sufinanciranje čak 62 projekta u vrijednosti od 23,5 milijuna kuna.

Sredstva su namijenjena javnom sektoru – jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave za razvoj javne turističke infrastrukture, a kroz ovu odluku odobrena su sredstva za sufinanciranje 26 projekata uređenja plaža, 25 centara za posjetitelje/interpretacijskih centara, 7 projekata javne turističke infrastrukture u funkciji aktivnog turizma i 4 projekta uređenja javnih zahoda.

– S ciljem unaprjeđenja kvalitete i povećanja konkurentnosti hrvatskog turizma dodjeljujemo više od 23 milijuna i 470 tisuća kuna za 62 projekta. Važno je kontinuirano ulagati u sve segmente turističke ponude, osim u smještajne kapacitete i u ostale dijelove suprastrukture. Pritom želimo sve svoje komparativne prednosti turistički valorizirali i time naše destinacije učinili atraktivnijima, poštujući pritom načela odgovornog i održivog razvoja turizma, rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

Iz ministarstva su istaknuli da je opći cilj Programa razvoja javne turističke infrastrukture poticanje konkurentnosti hrvatskog turizma uz afirmaciju Hrvatske kao jedne od vodećih međunarodnih turističkih destinacija. Također, sufinanciranjem projekata javne turističke infrastrukture se potiče stvaranje nove atrakcijske osnove i ravnomjernija prostorna distribucija potražnje, generiraju se novi motivi dolaska te se potiče rast turističke potrošnje.

Osim projekata namijenjenih uređenju plaža, izgradnji, dogradnji, rekonstrukciji ili adaptaciji centara za posjetitelje i interpretacijskih centara, javne turističke infrastrukture u funkciji aktivnog turizma te uređenju i opremanju javnih zahoda,  u narednom razdoblju se očekuje Odluka za točku 5. i 6. programa (javna golf igrališta i žičare) koja će se donijeti kada se u cijelosti osiguraju potrebna sredstva za donošenje takve odluke.

S područja Primorsko-goranske županije ovim poticajnim mjerama nije obuhvaćen velik broj projekata. Sufinancirat će se uređenje plaža Grabrova u Jadranovu s 640 tisuća kuna te na Bribirskoj obali u Novom Vinodolskom i Kadin u Malom Lošinju s po 560 tisuća kuna. U Delnicama će se sa 275 tisuća kuna sufinancirati interpretacijski centar Crni lug.

Bitno veći broj projekata sufinancirat će se u Istarskoj županiji. Tako će ministarstvo dati 305 tisuća kuna za mjesnu plažu u Fažani, po 440 za plaže Val de lesso u Rovinju i Dajla u Novigradu, po 480 tisuća kuna za plaže Špadići u Poreču te Hidrobaza u Puli, zatim 400 tisuća kuna za plažu Morovička u Općini Sveti Filip i Jakov. Općina Svetvinčenat dobit će 525 tisuća kuna za Kuću vještice Mare, a po 400 tisuća kuna dobit će Brtonigla za Centar istarskih okusa i vinske tradicije te Tar Vabriga za Kuću tradicijske gastronomije. Barbanu je pripalo 225 tisuća kuna za Centar za posjetitelje, Vodnjanu 167 tisuća kuna za virtualnu vagu, Raši 480 tisuća kuna za Centar za posjetitelje Arsia, po 400 tisuća kuna Tinjanu za Kuću istarskog pršuta i Vižinadi za Centar za posjetitelje „Maraston“, a Gračišće će dobiti 380 tisuća kuna za Centar za posjetitelje Kantinina kuća.

Istarskoj županiji odobreno je 162 tisuće kuna za uređenje i opremanje Parenzane, a Labinu 185 tisuća kuna za rekonstrukciju javnog zahoda Titov trg.

 

 

error: Content is protected !!