Najbolje hrvatske inovacije stižu u sportsku dvoranu: Izložbu mladi@inovacije prati i natjecanje u 3D modeliranju @ Matulji

Na izložbi će se predstaviti preko 50 najboljih radova iz cijele Hrvatske, a u sklopu jubilarnog izdanja manifestacije održat će se i prvo hrvatsko natjecanje u 3D modeliranju. I posjetitelji će imati prilike isprobati 3D printere i upoznati se s njihovim načinom rada, a održat će se i niz praktičnih radionica posvećenih različitim tehnikama i djelatnostima.

Matulji – Jubilarna 10. nacionalna izložba Mladi@Inovacije, koja će se održati od 14. do 16. rujna u sportskoj dvorani u Matuljima, najavljena je jučer na tiskovnoj konferenciji na kojoj su sudjelovali zamjenica matuljskog načelnika Eni Šebalj, predstavnik Saveza inovatora Primorsko-goranske županije Kazimir Mihić, predsjednica udruge Interinova Matulji Ivna Safundžić te predstavnik riječkog Zavoda za tehničku kulturu Silvano Skočaj.

– Veliko nam je zadovoljstvo i čast da smo domaćini jubilarne 10. izložbe mladih inovatora Hrvatske i s gradovima Kastvom i Bakrom podupiratelji ovog važnog projekta. Već deset godina Općina Matulji radi na tome da bude prepoznata kao „općina znanja“, koja svojim mladim i talentiranim građanima stvara preduvjete za stjecanje i primjenu znanja. Izdvajamo se i brojem stipendija, lani smo dodijelili 128 stipendija, a a ove godine očekujem da ćemo i premašiti tu brojku. Osim toga, Matulji su općina s najvećim brojem poduzetnika u Hrvatskoj, s dugom tradicijom poduzetništva i obrtništva, kazala je Šebalj, istaknuvši kako ova izložba spaja te dvije matuljske značajke.

Zamjenica matuljskog načelnika istaknula je kako je vrijeme da se prestane govoriti o mladima koji napuštaju Hrvatsku te da im se pruži prilika da u ovoj zemlji ostanu i napreduju.

– Ova izložba manifestacija namijenjena je upravo njima, tako da pozivam sve mlade ljude da dođu i pogledaju rješenja svojih vršnjaka i tako se motiviraju da i sami postaju inovativni i kreativni i pokušaju realizirati vlastite ideje. Također, pozivam i sve poduzetnike s matuljskog područja da razgledaju izložbu, jer možda postoji neko kvalitetno rješenje koje mogu primijeniti u svom poslu ili mu pomoći da dođe do tržišta, kazala je Šebalj.
Kazimir Mihić istaknuo je kako se svake godine pojavi neka inovacija koja stigne do tržišta i komercijalnog korištenja, iako se statistički to događa samo za 3 posto inovacija globalno.

– Prije deset godina ova izložba pokrenuta je u Kastvu, koji nam je bio jedini domaćin prvih pet godina. No, naša želja bila je da ova izložba bude putujuća po Primorsko-goranskoj županiji, tako da nam je drago da se u nju uključio prvo Bakar, a evo sada i Matulji. Na izložbi će mladi posjetitelji moći i sami dobiti informacije kako se uključiti u naše radionice, dobiti mentora za pomoć razvoju svoje ideje, ali i pogledati najbolja rješenja iz čitave Hrvatske, kazao je Mihić, istaknuvši da je većina radova djelo srednjoškolaca, iako postoje i radovi mladih ljudi s fakulteta, ali i naprednijih učenika viših razreda osnovnih škola.

Na izložbi će se predstaviti preko 50 najboljih radova iz cijele Hrvatske, a u sklopu jubilarnog izdanja manifestacije održat će se i prvo hrvatsko natjecanje u 3D modeliranju. I posjetitelji će imati prilike isprobati 3D printere i upoznati se s njihovim načinom rada, a održat će se i niz praktičnih radionica posvećenih različitim tehnikama i djelatnostima. Radno vrijeme sajma u četvrtak 14. rujna je od 14 do 19 sati, u petak 15. rujna od 10 do 19 sati uz svečano otvorenje u 11 sati, te u subotu od 10 do 14 sati kada će se nagraditi i najbolji predstavljeni radovi.

– Mladi inovatori koji su se na izložbi ranijih godina predstavljali sa svojim radovima ostali su vezani uz savez i sudjeluju u organizaciji ovogodišnje izložbe. Neki od njih su poduzetnici i svoje su ideje primijenili u praksi, pa su najbolji primjeri pozitivnog značaja inovativnosti, zaključio je Mihić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!