Nastavak raspuštenog Vijeća očekuje se idućeg tjedna: Što je dovelo do prekida sjednice? @ Opatija

Arhiva PodUčkun.net

Arhiva PodUčkun.net

Dvije točke najviše su donijele polemika na ovotjednoj sjednici – uz izlaganje ravanteljice Festivala Rajne Miloš, koje je bilo naprasno prekinuto ”rušenjem” kvoruma, to je i pitanje garaže na tržnici za koju se planirao raspisati javni natječaj za pravo građenja, ali i općenito promjene koje bi trebao donijeti novi Urbanistički plan uređenja naselja Opatija, čija je izrada jučer odobrena, uz podnesene amandmane.

Opatija – Maratonska prva sjednica Gradskog vijeća Opatije nakon ljetne stanke, s dnevnim redom punim najrazličitijih točaka, morat će se odraditi u dva dijela. Naime, nakon pet sati rasprave, oporbeni vijećnici napustili su sjednicu koja se održavala u utorak tijekom točke o izvještaju o poslovanju Festivala Opatija, pa će se preostalih pet točaka morati odraditi naknadno. Prema svemu sudeći, kako bi se poštivali rokovi osnovanja Lokalne akcijske grupe u ribarstvu, nastavak sjednice morat će se dogoditi već narednog tjedna.

Dvije točke najviše su donijele polemika na ovotjednoj sjednici – uz izlaganje ravanteljice Festivala Rajne Miloš, koje je bilo naprasno prekinuto ”rušenjem” kvoruma, to je i pitanje garaže na tržnici za koju se planirao raspisati javni natječaj za pravo građenja, ali i općenito promjene koje bi trebao donijeti novi Urbanistički plan uređenja naselja Opatija, čija je izrada jučer odobrena, uz podnesene amandmane.

Među ključnim pitanjima koja bi trebao riješiti novi UPU jest status Jedriličarskog kluba koji je proslavio 125 godina postojanja, a trenutno se nalazi unutar obuhvata luke otvorene za javni promet, pa se predlaže definiranje područja sportske luke, zahtjev LRH da se umjesto kongresnog centra na prostoru nekadašnjeg hotela Zagreb planira zona turističke namjene. Izrađivači plana trebali bi razmotriti i mogućnost gradnje vidikovca i info-punkta na Kuku, ali i očitovati se o zahtjevu Doma zdravlja PGŽ za izmjenu namjene sadašnje zgrade Doma zdravlja na adresi Stube Vande Ekl 1, kao i prenamjenu zgrade sadašnje Prve pomoći u stambeno-poslovnu zgradu.

Oporba je postavila pitanje opravdanosti prenamjene tog prostora, budući da se radi o zgradi koju je obitelj Lučić donirala upravo za izgradnju opatijske Hitne pomoći, a ne stanova i poslovnih prostora. No, čini se da bi se prodajom ove zgrade namirio dio troškova izgradnje budućeg Doma zdravlja na Voloskom u kojem će se naći mjesto i za Hitnu.

Na prijedlog koji je stigao od strane gradonačelnika Opatije Ive Dujmića bilo je nekoliko amandmana, i to uglavnom sa strane kluba vladajućih, kojima se tražilo preispitivanje elemenata gradnje buduće garaže na tržnici, kao i uvjeta gradnje hotela Domino u zoni uz more, kraj hotela Istra Marina. S obzirom da je Dujmić prihvatio amandman Danka Žitinića (SDP) kojim se tražilo bolje definiranje lokacije budućeg garažno-poslovnog kompleksa, tako je ”otpala” i točka kojom se tražilo raspisivanje natječaja za pravo građena na tom istom prostoru.

– Mi smo za Garažno-poslovni centar na tržnici imali projekt koji je danas, objektivno gledajući, loš jer je neprovediv i stavlja prevelike restrikcije pred potencijalne investitore. No, sada smo došli u drugu krajnost, da raspisujemo pravo građenja, a da niti ne znamo što će se moći graditi na tom prostoru, jer se paralelno ide u promjenu UPU-a. Jasno je da niti jedan ozbiljan investitor ne bi bio zainteresiran za takav projekt, već bi on mogao privući samo špekulante, objasnio je Žitinić. Naglasio je kako prvo treba definirati prostor, pa tek onda raspisivati pravo građenja.
– Moje osobno mišljenje jest da se radi o izrazito važnom prostoru, koji ima i javnu namjenu. Tu je središte grada, ne turističko, već za stanovnike Opatije, i moramo uvjete postaviti tako da iz ne ”izoliramo” iz tog prostora, da ga i dalje mogu koristiti, objasnio je Žitinić, dodavši da bi volio u svemu tome vidjeti i kakav prostor trga, šetnice ili drugih javnih sadržaja.

Zadovoljstvo činjenicom da je povučena točka o javnom natječaju za pravo građenja garažno-poslovnog centra na tržnici izrazila je i oporba.

– Naš stav je da bi to trebala biti gradska investicija, jer sve ono što se tu može napraviti – poslovni prostori, garaža i trgovine u liniji Ulice maršala Tita, zapravo pridonosi povećanju javnog standarda. Ne želimo da se tu grade stanovi i time privlače različiti špekulanti, rekao je Nikica Pažin iz Liburnijske stranke.

U Izvještaju o radu gradonačelnika u periodu siječanj – lipanj 2016. gradonačelnik Dujmić primijetio je kako je ove godine Opatija milijunto turističko noćenje realizirala sedam dana ranije no lani, te su dosadašnji pokazatelji ostvarenih turističkih rezultata – jako dobri, uz naznake da će i zimska sezona biti uspješna, pa je već sada jasno da je ovo jedna od najboljih turističkih godina za Opatiju u njezinoj povijesti. Gradonačelnik je također istaknuo da je uočljivo i kako rastu porezni prihodi, kada je riječ o izvršenju proračuna u prvih pola godine, a to ukazuje na trend oporavka gospodarske aktivnosti u gradu, o čemu je detaljnije informacije predočio pročelnik Danijel Jerman.

Proračun u prvom polugodištu bio je stabilan i likvidan, a izvršenje prihoda i rashoda u okviru planirane dinamike, koje je rezultiralo plusom od 1,5 milijuna kuna. Uočljiv je porast prihoda od poreza i prireza na dohodak, koji su viši za 14 posto u odnosu na isti period lani. Generalno, pozitivni su pokazatelji koji se očituju u vrlo zadovoljavajućem ostvarenju prihoda poslovanja.

Među zanimljivim izjavama svakako je ona opatijskog gradonačelnika Dujmića kojom je porast broja posjetitelja iz tradicionalnih emitivnih zemalja za naše tržište – Mađarske, Austrije i Italije, povezao s brojnim posjetama gradskih delegacija pobratimljenim gradovima Balatonfüredu, Castel San Pietro Termama u Italiji te Bad Ischlu u Austriji, tijekom kojih je promovirana Opatija kao destinacija.

Izvještaj Rajne Miloš o radu ustanove Festival Opatija kojoj je na čelu, oporbeni su vijećnici dočekali s negodovanjem, istaknuvši da je program neadekvatan Opatiji, te da su postignuti premali rezultati, po broju publike i atraktivnosti događanja, u usporedbi s godišnjim budžetom većim od pet milijuna kuna.

– Predstavljena su nam izvješća za 2013., 2014. i 2015. godinu, a uistinu je sramotno da nismo imali nikakve izvještaje u protekle dvije godine, kad Gradsko vijeće kroz proračun osigurava oko 3,1 milijuna kuna sredstava za rad Festivala. Samo izvješće je bilo sastavljeno od propagandnih materijala s malo konkretnih podataka. Što reći na to da je Festival “suorganizirao prijenose nogometnih utakmica i pub kvizove”? Pribrajanjem broja posjetitelja prijenosa utakmica bilda se ukupni broj posjetitelja, kao i manifestacijama na otvorenom poput Carskog grada ili koncerta Kool and the Gang iz 2014 gdje se odokativno procjenjuju posjetitelji od kojih su neki i slučajni prolaznici. Činjenica je da ovoga ljeta u kolovozu na Ljetnoj, osim koncerta Jacquesa Houdeka nije bilo niti jednog događaja na velikoj pozornici, dok su na maloj, pored jednog kabareta, bili samo filmovi, igrani i dokumentarni. Za proračun kojim Festival Opatija raspolaže to je premalo, jer gdje su zvučna imena koja privlače publiku iz šire regije poput koncerata Seala 2004. ili Zucchera 2008. godine? U svemu tome, ne čudi što posjećenost manifestacija, sudeći prema izvještajima, pada iz godine u godinu, kazao je Robert Kurelić iz Akcije mladih.

Kritiku je s druge strane vijećnice uputio i Danko Žitinić, koji je jedan od inicijatora rasprave upravo o radu Festivala.

– Osobno, dakle ne kao predsjednik kluba vijećnika ili član SDP-a, nego kao građanin Opatije mogu reći da nisam zadovoljan s programom koji je napravljen ove godine. Možda je kulturni dio bio u redu, ali u zabavnom programu trebalo je napraviti puno više, posebice u ljetnim mjesecima. Mi smo, vijećnici, sami krivi što dosad nije bilo izvještaja o radu Festivala, jer to je ustanova koja odgovara svom Upravnom vijeću i gradonačelniku, tako da zakonski nema obavezu pojaviti se pred Vijećem, ali smatram da je dobra praksa da se to ipak događa. Jer moramo vidjeti kako se troše sredstva, budući da povrat zasad nije odgovarajući troškovima. Smatram da o svemu treba razgovarati, vidjeti gdje su problemi – možda treba osigurati još sredstava, ali tražiti jasne rezultate i očekivati zapažene nastupe, velika događanja koja će privući dovoljno publike, zaključio je Žitinić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!