Nastavlja se obnova gradskih zidina – Počinje sanacija sjevernog zida i kule Žudika @ Kastav

Kastavske zidine jedan su od najznačajnijih povijesnih spomenika Kastva te tvore jedan od najcjelovitije očuvanih kompleksa gradskih zidina s kraja 15. i početka 16. stoljeća ne samo na Kvarneru i Istri, nego i u baštini fortifikacijske arhitekture u Hrvatskoj.

Kastav – Za uređenje gradskih zidina Grad Kastav je od Ministarstva kulture dobio 280 tisuća kuna. Sredstva su dodijeljena na temelju Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2019. godinu. – Program zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara.

Kastavske zidine jedan su od najznačajnijih povijesnih spomenika Kastva te tvore jedan od najcjelovitije očuvanih kompleksa gradskih zidina s kraja 15. i početka 16. stoljeća ne samo na Kvarneru i Istri, nego i u baštini fortifikacijske arhitekture u Hrvatskoj. Izvanredan su primjer napora lokalne zajednice u obrani svoga grada i prilagodbe u prihvaćanju novih rješenja i ideja tadašnjim mogućnostima lokalne sredine.

Projekt sanacije gradskih zidina prepoznat je i ranijih godina od strane konzervatora i Ministarstva kulture, 2017. godine su izvršeni radovi na sanaciji istočnog zida, a u 2018. godini radovi na sjeveroistočnoj kuli. U pozivu za 2019. kao logičan slijed do sada izvršenih radova predložena je sanacija sjevernog zida i kule Žudika.

Grad Kastav je od Ministarstva kulture 2017. i 2018. godine ukupno dobio 200 tisuća kuna.

error: Content is protected !!