Nema dogovora oko Županijske skupštine – Akcija mladih prozvala Komadinu kao krivca za moguće izbore

Vjekoslav Rubeša

Proteklih tjedana trajali su pregovori ove „centralne“ grupe vijećnika s SDP-om oko pokušaja konstituiranja Skupštine kojoj bi na čelu bio član Akcije mladih Mario Alempijević, no ti su pregovori propali, sudeći prema današnjoj tiskovnoj konferenciji koju su održali izabrani županijski vijećnici Akcije mladih Vjekoslav Rubeša i Bojan Kurelić pod naslovom „Za nove izbore u Županiji jedino može biti odgovoran župan Komadina i njegova koalicija“.

Rijeka – Županijska skupština, čini se, neće biti konstituirana niti u svom drugom pokušaju, koji bi se trebao dogoditi sutra, 13. srpnja, jer nije postignut dogovor oko imena budućeg predsjednika ovog parlamentarnog tijela. Trenutačna situacija je takva da s jedne strane SDP s partnerima ima 23 ruke, a jednako toliko imaju i ostale političke stranke, što je dovelo do svojevrsne „pat-pozicije“ u kojem niti jedna opcija: lijeva koalicija okupljena oko SDP-a, desnica predvođena HDZ-om i „neutralna“ grupa vijećnika koju čini koalicija Akcije Mladih, Živog Zida, Snage i Alternative uz podršku Mosta i nezavisne liste Hrvoja Burića – nema potrebnu većinu za izbor predsjednika.

Proteklih tjedana trajali su pregovori ove „centralne“ grupe vijećnika s SDP-om oko pokušaja konstituiranja Skupštine kojoj bi na čelu bio član Akcije mladih Mario Alempijević, no ti su pregovori propali, sudeći prema današnjoj tiskovnoj konferenciji koju su održali izabrani županijski vijećnici Akcije mladih Vjekoslav Rubeša i Bojan Kurelić pod naslovom „Za nove izbore u Županiji jedino može biti odgovoran župan Komadina i njegova koalicija“.

– Kao što je javnosti poznato, nakon neuspješnog prvog pokušaja konstituiranja Županijske skupštine na kojem za predsjednika nije izabran Franjo Butorac kao kandidat koalicije SDP-PGS-IDS-HSU-HSS u ime Akcije mladih, Živog zida, Mosta nezavisnih lista – MOST i nezavisne liste Hrvoja Burića predali smo odmah po završetku iste naš kompromisni prijedlog kandidata za predsjednika gospodina Marija Alempijevića iz Akcije mladih. Od tog dana vode se razgovori sa svim akterima u Županijskoj skupštini i kao glavna prepreka izboru Maria Alempijevića od strane Župana Komadine navodio se nedostatak programskog sporazuma. Upravo iz tog razloga preuzeli smo inicijativu i u suradnji s kolegama iz Živog zida sastavili smo prijedlog sporazuma, kazali su vijećnici Akcije mladih, koji su medijima i prezentirali sporazum.

Između ostalog, u dokumentu je navedeno kako će se potpisnici obvezati podržati odluke koje proizlaze iz programa koalicije SDP-PGS-IDS-HSU-HSS, a koji je objavljen na internetskim stranicama župana Zlatka Komadine, u onom dijelu koji se ne kosi s određenim „temeljnim odrednicama“ zajedničkog rada na razvoju Primorsko-goranske županije.

Bojan Kurelić

– Nažalost, iako su time ispunjeni svi uvjeti župana Komadine da sutra konačno konstituiramo Županijsku skupštinu PGŽ od strane župana i koalicije SDP-PGS-IDS-HSU-HSS prema nama putem medija idu napadi da nismo konstruktivni i da želimo samo „beneficije bez odgovornosti“. Putem tih istih medija možemo iščitati jasnu poruku da se naš prijedlog Sporazuma o konstituiranju Županijske skupštine Primorsko-goranske županije neće prihvatiti. Sporazum koji smo javno objavili jasan je dokaza da želimo konstruktivno raditi, da smo spremni preuzeti odgovornost i da je jedini problem u županu Komadini i njegovoj koaliciji kojoj očigledno smeta što nemaju apsolutnu kontrolu i apsolutnu vlast. Nas ne može nitko ucijeniti da uđemo u neprincipijelnu koaliciju na temelju beneficija i osobne koristi. Upravo to je izgleda ono što u SDP- u ne razumiju kod Akcije mladih, kazali su Kurelić i Rubeša.

Naglasili su kako se članovi Akcije mladih i koalicije ne boje preuzimati odgovornost, zbog čega sui preuzeli inicijativu i odgovornost za konstituiranje skupštine na sebe, ”nudeći konkretan, kompromisan prijedlog, koji svima može biti prihvatljiv”. Prema tom prijedlogu, prve dvije godine predsjednik skupštine bio bi Mario Alempijević, a druge dvije netko od predstavnika koalicije predvođene SDP-om.

– Također smo sporazumom garantirali podršku programskim točkama župana Komadine i njegove koalicije. Jedino što nismo nudili je bespogovorno dizanje ruku kroz koaliciju. Sada smo meta najobičnijih spinova. Kada nas se ne može kupiti beneficijama (koje možemo dobiti samo kroz koaliciju koju smo odbili), napadaju nas upravo za beneficije. Samo vlast nosi beneficije i osobnu korist, a mi upravo dio takve vlasti ne želimo biti. Zalažemo se za vlast i politiku koja neće sebi osiguravati korist nego građanima, i upravo zato želimo i predlažemo neutralnog predsjednika skupštine. Nadamo se da će župan Komadina i njegova koalicija ipak postupiti odgovorno i u interesu građana i da ćemo sutra ipak konstituirati Županijsku skupštinu i krenuti s radom umjesto da trošimo mjesece i milijune na nove izbore, kazali su vijećnici Akcije mladih.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!