Nema pregovora: Vijećnici većinom odbili prijedlog dogovora s tvrtkom Sparta Matrix u sporu oko Miklavije @ Matulji

matulji vijece miklavija 2017

Nakon tri sata rasprave, u kojoj su uz vijećnike sudjelovali i stečajna upraviteljica tvrtke Miklavja LC i odvjetnik Edi Bradamante kao predstavnik tvrtke Sparta Matrixa, nekadašnjih suradnika, a sadašnjih tužitelja Općine Matulji, izostao je bilo kakav konkretan zaključak.

Željko Grbac

Željko Grbac

Matulji – Mirno rješavanje spora između Općine Matulji i nekadašnjih partnera iz tvrtke Miklavja LC, kompanije Sparta Matrix, neće se dogoditi. Na sinoćnjoj sjednici Vijeća, većina vijećnika s devet je glasova odbila prijedlog zaključka koji je dao nezavisni vijećnik Željko Grbac, a prema kojem bi se temeljem prijedloga Sparta Matrixa za dogovor oko nastavka suradnje na projektiranju Radne zone Miklavija, oformio radni tim koji bi održao pregovore s drugom stranom, razmotrio opcije i o svemu vijećnike obavijestio na idućoj sjednici, kako bi mogli donijeti odluku o daljnjem postupanju u tom slučaju. Vijećnici SDP-a, PGS-a, HSU-a i IDS-a nisu podržali ovaj prijedlog, uz iznimku bivšeg načelnika Bruna Frlana koji se kao stečajni vjerovnik Miklavje LC izuzeo od glasanja. Nasuprot devet vladajućih, ostalo je osam ruku nezavisnih vijećnika i kolega iz HDZ-a, HNS-a i Akcije mladih.

Edi Bradamante

Edi Bradamante

Ovaj matematički rezime gotovo trosatne rasprave o Miklaviji, koja je uključila niz zainteresiranih strana, teško da može prenijeti atmosferu iz vijećnice u kojoj se dobacivalo, nadvikivalo, upiralo prstima, prebacivalo krivice i preuzimalo zasluge. U konačnici, na žalost, rasprava ipak nije iznjedrila neku novu činjenicu o odnosu Općine Matulji i privatnih investitora u tvrtki Miklavija LC.

– Investitor nema ništa protiv ideje da se u pregovore krene u koracima, želja je nastaviti suradnju. Svakako da je i Sparta Matrix spremna na razgovore, i ako bi to rezultiralo nastavkom projekta, povući će tužbu. Investitor je voljan financirati nastavak rada tvrtke Miklavja LC, ali za to je preduvjet zemljište, a iako se govorilo o pravu vlasništva nad terenom, pristali bi i na pravo građenja. Za to, po mom mišljenju, nije potreban javni natječaj jer bi se takav dogovor vezao izravno na odluku Poglavarstva Općine Matulji iz 2002. godine, kazao je Edi Bradamante, odvjetnik tvrtke Sparta Matrix, dodavši da će se u slučaju da se dogovor ne postigne, nastaviti s tužbama i staviti zabilježbu na teren u radnoj zoni Miklavija.

Mario Ćiković

Mario Ćiković

Dugu povijest tvrtke Miklavja LC i ulaganja u Radnu zonu Miklavija obradili smo u tri nastavka specijalnog izvještaja, u kojem smo govorili o povijesti same radne zone, postanku, radu i stečaju tvrtke Miklavija LC te partnerima Općine u toj tvrtki, investicijskom fondu Spatra Matrix. Dobar dio te petnaest godina duge povijesti bio je izložen i na jučerašnjoj sjednici, a spor koji je spomenuo odvjetnik Bradamante je onaj u kojem je Sparta Matrix od Općine Matulji tražila povrat dosad uloženih sredstava u projekt. Rezultat suradnje Općine i tvrtke Sparta Matrix je 12 milijuna kuna duga tvrtke Miklavja LC u stečaju.

Vesna Stančić

Vesna Stančić

– Tvrtka Miklavja LC je u stečaju od lipnja 2014. godine, a prijavljeno je dvadesetak tradžbina ukupne vrijednosti oko 12 milijuna kuna, od čega milijun kuna otpada na potraživanja radnika. Stečaj je na istoj točki iz koje je krenuo, jer se čeka rješavanje spora koji bi utvrdio pitanje zemljišta u radnoj zoni. Mislim da bi se trebalo ozbiljno saslušati investitora koji na rješenje ove situacije čeka od 2011. godine, kazala je stečajna upraviteljica tvrtke Miklavja LC Vesna Stančić.

Načelnik Ćiković poručio je kako se ne može raspravljati o mogućem dogovoru oko prava nad terenom RZ Miklavija.

– Mi tvrtku Miklavja LC nismo poslali u stečaj. Podržavamo izlazak iz stečaja, ali ne možemo pristati na to da netko polaže pravo na 1,5 milijuna kvadratnih metara terena u radnoj zoni vrijedne 250 milijuna kuna, koja bi dobio za nula kuna. Zakon jasno kaže da se mora raspisati javni natječaj i izabrati ponuda po tržišnoj cijeni, a ova tvrtka također se može javiti na natječaj i ponuditi najbolje uvjete, rekao je Ćiković, koji je na prigovor da se u Miklaviju ne ulaže, nabrojao dugi niz ulaganja napravljenih u proteklih nekoliko godina, kazavši da je u protekle dvije godine Općina i država u ovu radnu zonu uložila 14,3 milijuna kuna.

Miodrag Šarac

Miodrag Šarac

Željko Grbac istaknuo je kako u njegovom prijedlogu nigdje ne stoji da bi se zemljište dalo Miklavji LC ”za nula kuna”, a citirao je i zapisnik sastanka načelnika Ćikovića i direktora Sparta Matrixa Philipa Wainwrighta prema kojem je Ćiković izjavio da će Općina Matulji unijeti teren radne zone u temeljni kapital tvrtke Miklavja LC kao svoje učešće u projektu. Ćiković je to demantirao, kazvši da se uvijek zalagao da se za gospodarenjem zemljištem raspiše javni natječaj, i to kao koncesija ili pravo građenja.

– Cijeli problem leži u tome da nemamo jasnu strategiju upravljanja ovom radnom zonom. Da znamo da se teren daje u koncesiju ili na pravo građenja, po kojoj cijeni i uz kakve uvjete, onda bi vrlo jednostavno bilo ići u razgovore s investitorima. Nije ni čudo što je investitor zbunjen – bio je prvi načelnik 2002. godine koji je rekao da idu zajedno u projekt, zatim je to rekao i drugi načelnik, a i načelnik Ćiković u prvom mandatu je tvrdio isto. Svi su govorili da treba pričekati da se dobije vlasništvo nad zemljištem. A kad se to dogodilo, onda se promijenila priča. To nije slučaj samo u ovoj situaciji, nego pokazuje naš odnos prema investitorima, i to je razlog zašto se Miklavija još nije realizirala iako postoji interes, pa čak i matuljskih tvrtki, zaključio je Miodrag Šarac.

Davor Žic / PodUčkun.net

#wpdevar_comment_3 span,#wpdevar_comment_3 iframe{width:100% !important;}
error: Content is protected !!