Novi filmovi u Art-kinu: Stižu nagrađivani Hladni rat i izvrsna bračna drama Divlji život

Novi filmovi u Art-kinu: Stižu nagrađivani Hladni rat i izvrsna bračna drama Divlji život

Iz filma Divlji život - Sundance Institute

Film je inspiriran i posvećen roditeljima Pawlikowskog za koje je redatelj rekao da su „najzanimljiviji dramatični likovi na koje sam ikad naišao… oboje snažni, krasni ljudi, no kao par beskrajna katastrofa“.

Rijeka – Ovog tjedna u Art-kinu s prikazivanjem kreće melodrama o kojoj svi govore, Hladni rat nagrađivanog poljskog redatelja Paweła Pawlikowskog koji se nakon Oscarom nagrađene Ide (2013.) opet nalazi u obećavajućoj utrci za prestižnu nagradu. Ova ljubavna priča epskih razmjera oduševila je i kritiku i publiku, a na programu se nalazi od četvrtka, 10. siječnja u 21 sat. Izvrsna bračna drama Divlji život, s Carey Mulligan i Jakeom Gyllenhaalom u glavnim ulogama, ujedno se smatra najboljim glumačkim ostvarenjem Mulligan, a u redovnu distribuciju Art-kina stiže od nedjelje, 13. siječnja u 18 sati.

Iz filma Hladni rat

Melodrama Hladni rat u nostalgičnom crno-bijelom formatu, s vrlo upečatljivom filmskom glazbom, donosi strastvenu i dirljivu ljubavnu priču između nepomirljivo različitog, no nerazdvojnog para kojem godine međusobnih razmirica i turbulentnog društvenog okruženja ne mogu stati na put. Film je inspiriran i posvećen roditeljima Pawlikowskog za koje je redatelj rekao da su „najzanimljiviji dramatični likovi na koje sam ikad naišao… oboje snažni, krasni ljudi, no kao par beskrajna katastrofa“.

Dosad je Hladni rat osvojio nagradu u Cannesu za najbolju režiju, a pomeo je i konkurenciju na dodjeli europskog Oscara (Europske filmske nagrade) gdje je pobijedio u čak pet kategorija, uključujući i one za najbolji film godine, najboljeg redatelja, najbolju glavnu glumicu, najbolji scenarij i najbolju montažu. Nacionalno udruženje kritičara SAD-a film je već proglasilo najboljim stranim filmom godine, a smatra ga se i jednim od sigurnih kandidata za nagradu Oscar u kategoriji stranog filma.

Redateljski prvijenac glumca Paula Dana Divlji život propituje bračnu i roditeljsku (ne)sreću u trenucima krize, a u središtu raspada američke obitelji stoji četrnaestogodišnji sin Joe koji, u odsutnosti oca, mora naglo odrasti kako bi pomogao majci prebroditi teško stanje. Jaka glumačka postava okupila je zvijezde Carey Mulligan i Jakea Gyllenhaala čije su snažne izvedbe supružnika u krizi jedan od najjačih aduta filma, inače adaptacije istoimenog romana Richarda Forda.

error: Content is protected !!