Nutricionizam i pseudoznanost – Ove srijede počinje nova sezona panel diskusija u Continentalu @ Opatija

ARHIVA

Kako bi što bolje obradili ovu kompleksnu temu, u Opatiju dovodimo predavače-paneliste koji će moći kvalitetno obraditi pitanje znanstvenog statusa i znanstvenih dosega nutricionizma, ali i problem medijske buke nastale objavljivanjem brojnih, često nekompatibilnih vijesti o zdravoj prehrani.

Opatija – Nakon tromjesečne ljetne stanke ove srijede, 18. listopada, s početkom u 19 sati počinje nova sezona panel diskusija u sklopu projekta ‘Opatija Coffeehouse Debates’. Tema 17. debate koja će se održati u kavani Continental je ‘Nutricionizam i pseudoznanost’, a kao i obično u goste im dolaze vrhunski panelisti-predavači – Bojan Stojnić i Nenad Jarić Dauenhauer.

Rijetko će tko osporiti važnost prehrane u očuvanju zdravlja i osiguranju kvalitetnog funkcioniranja ljudskog organizma. Isto će tako malo tko osporiti da određeni oblici prehrane, u određenoj mjeri, pomažu kod nekih bolesti ili poremećaja s kojima se ljudi susreću. Međutim, budući da se ispravna prehrana sve češće percipira kao “lijek” za koji ne treba liječnički recept, odnosno dio procesa o kojem odlučujemo i u kojem sudjelujemo sami, sve su češći slučajevi u kojima se prenaglašava pozitivno djelovanje neke namirnice ili oblika prehrane na zdravlje, što ponekad dovodi od potpunog odustajanja od klasične medicine i okretanja nedokazanim i neprovjerenim alternativnim metodama liječenja, koje često preporučuju određene oblike prehrane ili promoviraju određenu namirnicu kao učinkoviti lijek za neke teško izliječive bolesti. Čak i kada ne govorimo o slučajevima ozbiljnih bolesti, nego o tome što čini kvalitetan obrok za zdravu osobu, sve češće u medijima nailazimo na vijesti o “Jednoj namirnici koja će potpuno riješiti…” i “Čudesnom začinu koji u samo dva tjedna…”, a često kontradiktorne preporuke dovode do pitanja kojim izvorima informacija vjerovati i koliko se je uopće nutricionizam razvio kao znanost.

Kako bi što bolje obradili ovu kompleksnu temu, u Opatiju dovodimo predavače-paneliste koji će moći kvalitetno obraditi pitanje znanstvenog statusa i znanstvenih dosega nutricionizma, ali i problem medijske buke nastale objavljivanjem brojnih, često nekompatibilnih vijesti o zdravoj prehrani. Naš prvi panelist tako će biti Bojan Stojnić, magistar nutricionizma koji je diplomirao na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a trenutno radi istraživanja u sklopu doktorata na studiju Nutrigenomike i personalizirane prehrane na Sveučilištu Balearskih otoka u Španjolskoj. Stojnić je obnašao i dužnosti predsjednika udruge ‘Hrvatski zbor nutricionista’, prve udruge nutricionista u Hrvatskoj, i godinama radi na popularizaciji nutricionizma gostujući u raznim emisijama i javnim događanjima , te je autor više članaka na raznim portalima koji se bave prehranom. Naš drugi panelist je fizičar i poznati znanstveni novinar Nenad Jarić Dauenhauer koji za Index.hr piše o svim granama znanosti, a radio je i kao znanstveni urednik na Tportalu. Njegov je angažman u promociji znanosti prepoznat i na međunarodnoj razini, kada je 2016. godine bio jedan od kandidata za dodjelu nagrade ‘Europski znanstveni novinar godine’ koju dodjeljuju Europskom udruženje znanstvenih novinara (EUSJA) i Britansko udruženje znanstvenih pisaca (ABSW). Autor je brojnih članaka, kolumni i intervjua na više domaćih i stranih portala, među kojima se ističu Tportal i Index.hr.

Organizatori iz Udruge “Kulturni front”, Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci i grupacije Milenij hotela pozivaju sve zainteresirane da nam se pridruže te, uz kavu, čaj ili kuhano vino, obilježe početak jeseni, kao i početak novih zanimljivih panel-diskusija u Kavani Continental.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!