Obilježava se Jelenina: Pripremljen bogat program kulturnog, edukativnog, sportskog i religijskog sadržaja @ Kastav

…ilustracija…

Program obilježavanja Jelenine počinje već večras, u četvrtak 18. svibnja u 17 sati izložbom ”Pupe” koju će ugostiti Muzejska zbirka Kastavštine. Kako su pupe pokrenule djecu i roditelje iz Dječjeg vrtića „Vladimir Nazor“ Kastav, kako su se s njima igrali i kakve su njihove pupe prikazat će u Muzejskoj zbirci, a izložba se može pogledati utorkom i četvrtkom od 10 do 12 sati.

Kastav – Jelenina je dan koji se u Kastvu svečano slavi 22. svibnja, a pored vjerskog programa u crkvi sv. Jelene Križarice – svete krizme, svetih misa i svibanjskih pobožnosti, Grad Kastav i Turistička zajednica Grada Kastva, Jeleninu 2017. obilježavat će od 18. do 22. svibnja. Tih dana održati će se brojna događanja, odnsono programi kulturno-zabavnog, tradicijskog, gastro, edukativnog, dječjeg, sportsko-rekreacijskog i religijskog sadržaja.
Program obilježavanja Jelenine počinje već večras, u četvrtak 18. svibnja u 17 sati izložbom ”Pupe” koju će ugostiti Muzejska zbirka Kastavštine.

Izložba je dio projekta koji se provodi u Dječjem vrtiću „Vladimir Nazor“ Kastav uz Čakavsku povedalnicu u skupinama Spužvice i Rožice. Pupa ili lutka zamjenjuje živa bića, dijete s njom komunicira kako želi kao da je u stvarnosti. Tek u djetetovim rukama lutke dolaze do punog izražaja. Pupa – lutka često nadoknađuje potrebu za pripadanjem, ljubavlju, moći, zabavom i slobodom. Kako su pupe pokrenule djecu i roditelje iz Dječjeg vrtića „Vladimir Nazor“ Kastav, kako su se s njima igrali i kakve su njihove pupe prikazat će u Muzejskoj zbirci, a izložba se može pogledati utorkom i četvrtkom od 10 do 12 sati.

Istog dana u 18 sati dr.med. Alenka Brozina, specijalist internist-kardiolog i savjetnik u prehrani održat će u gradskoj vijećnici predavanje na temu bezglutenske prehrane i govoriti o mitovima, zabludama, prednostima i nedostacima ovog sve popularnijeg načina prehrane. Ovo predavanje je kombinacija stručnih informacija i iskustva iz prve ruke, te svim zainteresiranim pojedincima, bez obzira na prethodno znanje, nudi zaokruženu priču o glutenu i prehrani bez njega.

Danas se od 17 do 21 sat održava i Euroway Tea Day u prostoru škole stranih jezika Kastav Euroway. To je radionica na kojoj će polaznici naučiti više o engleskom čaju – priprema, posluživanje, činjenice i zanimljivosti. A sve naravno na engleskom jeziku.

Jelenina se nastavlja sutra, u petak 19. svibnja otvorenjem izložbe ”Njezno veličanstvo kugla” autora Tome Gerića, pobjednika Vele umjetničke delavnice u Galeriji sv. Trojice na Trgu Lokvina. Gerić je od djetinjstva zaokupljen svemirom. Promišljanje o svemiru nagnalo ga je da stvori svoj ciklus kugli. Gerić gradeći svoje kugle ne promišlja samo slikarski, već i kiparski. On ih vješto modelira na platnu, dajući im trodimenzionalnost i izrazitu plastičnost. Izložba je otvorena od 19. svibnja do 7. lipnja svakim danom od 11 do 13 i od 17 do 20 sati.

U subotu, 20. svibnja od 9 do 12 sati održat će se sportsko-rekreativna manifestacija ”Hodeć po Loze i Lužine” u kastavskim šumama uz okupljanje ispred gradske lože. Dužina staze je nešto preko 10 kilometara, a prolazi kroz predjele šuma Loza i Lužina uz uspon na vrh Stanić (465m) — interesantnu razglednu točku i obilazak napuštenog sela Cari. Predviđeno vrijeme obilaska je nešto manje od 3 sata.

Od 10 sati kreće i dječja vrtlarska radionica ”Anino povrće” pod gradskom ložom, u suradnji vrtlaricom Anom Smokrović. Radionica je praktičnog karaktera i na njoj će djeca imati priliku zaprljati ruke i upoznati se s presadnicama pomidora i začinskoga bilja. Za vrijeme presađivanja biljčica u kontejnere, naučit će nekoliko korisnih stvari o presađivanju i njezi biljaka, a same biljčice će nakon radionice imati priliku ponijeti doma, njegovati ih i s vremenom guštati u njihovim plodovima. „Anino povrće“ je mali OPG unutar kojeg, u dolcu podno Kastva i na njivi u Klani, vlasnica uzgaja povrće na posve prirodan način.

U isto vrijeme počinje i gastro show ”Primorski pijat” na Trgu Fortica. Cilj održavanja ove manifestacije je kuhanje, odnosno promocija „Primorskog pijata“ – održavanje kulture kuhanja i promocija zaboravljenih jela Kvarnerskog kraja. Sam show je zamišljen da se svi prisutni uključe s komentarima i pričama o svojim doživljajima u svojem kuhanju te da međusobno izmjenjuju recepte.

Šporova jama u 15 sati ugostit će predstavu ”Ballons” kazališta TRY Theatre, za djecu stariju od 12 godina. Ivan Verunica kao uator teksta i režije postavio je ekstremnu perspektivu: u školi budućnosti s radikalnim obrazovnim metodama sve je podređeno nepogrešivom Sustavu. Dokle god se slijede pravila Sustava škola će funkcionirati besprijekorno. No pod koju cijenu? Što će se dogoditi kada se u školi pojave naočigled bezazleni predmeti koji simboliziraju bezbrižno djetinjstvo, razigranost i spontanost? Ima li uopće mjesta za djecu u ovoj školi, ako da, jesu li to djeca uopće?
Dnevne događaje zaključuje sveta krizma u 18 sati, u crkvi Sv. Jelene Križarice, a nedjeljni program održat će se u 12 sati nastupom Mješovitog pjevačkog zbora KUD Halubjan na prostoru ispred Vikotove bačvarije.

Posljednji dan obilježavanja Jelenine je ponedjeljak, 22. svibnja, kada se u 8 i 11 sati održava sveta misa u crkvi Sv. Jelene Križarice. Program će zaključiti, na istom mjestu, solistički koncert Zorana Majstorovića u 18 sati. Višestruko nagrađivani multiinstrumentalist s dugogodišnjim iskustvom i bogatom međunarodnom karijerom izvest će repertoar sastavljen od njegovih verzija melodija klasične glazbe, originalnih kompozicija te hrvatske tradicionalne glazbe.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!