Obrtnici uvučeni u političke obračune: Udruženje obrtnika nesuvislim priopćenjem uključilo se u borbu za koncesije na plaži Ičići

Posljednji dio priopćenja posebno je atraktivan za ljubitelje logičkog rasuđivanja. Naime, neimenovani autori kažu da za provođenje propisa nije zadužen Grad Opatija, nego nadležno ministarstvo, ali ipak rješenje traže od Grada Opatije i Primorsko-goranske županije – po mogućnosti prvokupom! Pokazuju time elementarno nepoznavanje materije koju tako gordo, ali nesuvislo komentiraju.

Opatija – Udruženje obrtnika Opatija, koje okuplja oko 900 vlasnika obrta s područja čitave Liburnije, ponovno je nedavno instrumentalizirano u političke svrhe, nepismenim i nesuvislim priopćenjem objavljenim na službenim stranicama, u kojoj neidentificirani i nepotpisani „počinitelj“ ili skupina počinitelja istupa uime svih članova svrstavajući se javno uz jednu stranu u aktualnoj aferi oko koncesije za postavljanje ležaljki na plaži Ičići.

Jedva čitljiva reakcija Udruženja obrtnika, prepuna gramatičkih grešaka, tipfelera i logičkih nejasnoća zaslužuje čitanje u cijelosti.

– Radi posljednjih medijskih napisa oko dodijele koncesijskih odobrenja za plažu Ičići koji opetovano baca sumnju na način dodijele koncesijskih odobrenja, ovime istupamo kao Udruženje obrtnika Grada Opatije sa ciljem zaštite naših članova obrtnika koji također posluju na plaži Ičići. Od ukupno 11 djelatnosti koje se na plaži Ičići obavljaju temeljem koncesijskog odobrenja, njih 8 djelatnosti obavljaju naši članovi. Isti su radi posljednjih medijskih napisa zabrinuti za svoje djlatnosti koje godinama obavljaju na plaži Ičići i koje im predstavljaju jedini izvor prihoda.

Udruženje obrtnika Opatija, Matulji, Lovran I Mošćenička Draga je radi toga i ranijih godina zauzimao stav te molio Grad Opatiju da svojim djelovanjem pokuša zaštititi sadašnje pružatelje raznih djelatnosti na plaži Ičići te da tu plažu ne uvrsti u plan višegodišnjeg koncesioniranja za samo jednu pravnu osobu. Razlog je također što bi se za domaće stanovništvo lako mogao ponoviti slučaj “Medveja” ili “Zlatnog rata” na Bolu na Braču. Plaža Ičiči koristi se tijekom cijele godine te je poglavito za mnoge šetače i obitelji s djecom te domicilno stanovništvo u cjelogodišnjoj funkciji, a upravo ovakav model djelatnosti koje na plaži pruža više različitih pravnih osoba pruža potreban “suživot” na  zadovoljstvo  posjetioca i domaćeg stanovništva.

Slučaj koji se zadnjih dana prožeo medijima i u kojime se jedan ponuđač djelatnosti “gura” i osporava rad drugog dugogodišnjeg ponuđača usluga posebno brine naše članove koji su pružatelji ostalih djelatnosti jer se navedeno na isti način može dogoditi bilo kome od naših članova. Ne želimo da iz godine u godinu pružatelji dugogodišnjih djelatnosti “ne spavaju” od straha da netko drugi ne preda Zahtjev prije njih te da se borba vodi time “tko će prije stati u red”.

Iako za isto nažalost nije nadležan Grad Opatija već se radi o propisu u nadležnosti Ministarsva mora, prometa i infrakstrukture, ovim putem javno apeliramo na nadležno Ministarstvo te zatim na Primorsko-Goransku Županiju i Grad Opatiju da u sklopu svojih mogućnosti izvidi načina za zaštitu dugogodišnjih pružatelja usluga na lokacijama pod koncesijskim odobrenjima, te da iste ne daje u koncesiju samo jednom pravnom subjektu. Prihvatljiv je svaki model, ali uz mogućnost prvokupa od strane dugogodišnjih pružatelja usluga koji su uredni platiše ili Zakonom propisanih naknada, zaključuje se u priopćenju.

Prvo logično pitanje jest – zbog čega se obrtnici koji obavljaju svoje djelatnosti na plaži Ičići temeljem koncesijskih odobrenja osjećaju zabrinuti zbog medijskog interesa za situaciju u koju oni nisu uključeni? Dodatno, zbog čega Udruženje obrtnika na netransparentni način dodjele koncesijskih odobrenja reagira tek kada se on našao na „udaru“ medijskog interesa, ako već njihovi članovi strijepe i besane noći provode u strahu da ostanu bez jedinog izvora prihoda? Situacija u kojoj „novi“ ponuditelj može bržom predajom zahtjeva za koncesijsko odobrenje iz posla na pomorskom dobru „izgurati“ dugogodišnjeg ponuditelja nije se pojavila nakon medijskog interesa, već je konstanta dodjeljivanja koncesijskih odobrenja već godinama.

Zbog čega nisu od Grada Opatije tražili raspisivanje koncesijskih odobrenja na duže vremensko razdoblje, budući da ih je sukladno zakonskim odredbama moguće produžiti na maksimalno pet godina?

Nejasno je i što bi izgubili dodjelom dugogodišnje koncesije, koju bi mogli „izboriti“ i sadašnji nositelji koncesijskih odobrenja udruživanjem u zajednicu ponuditelja? Tada bi mogli mirnije spavati, ali bi ih to, doduše, stajalo nešto više od „kikirikija“ koji se sada plaća, primjerice, upravo za djelatnost iznajmljivanja plažne opreme. Naravno, u tom bi slučaju i održavanje plaže bio na trošak koncesionara, a ne – kao sada – na trošak gradske tvrtke Parkovi i gradskog proračuna. Potpuno je nejasno i zbog čega postoji bojazan da bi se Ičići pretvorili u novu „Medveju“ ili „Zlatni rat“, a takva bojazan nije postojala za Lido.

No, posljednji dio priopćenja posebno je atraktivan za ljubitelje logičkog rasuđivanja. Naime, neimenovani autori kažu da za provođenje propisa nije zadužen Grad Opatija, nego nadležno ministarstvo, ali ipak rješenje traže od Grada Opatije i Primorsko-goranske županije – po mogućnosti prvokupom!

Pokazuju time elementarno nepoznavanje materije koju tako gordo, ali nesuvislo komentiraju. Dakle, propis po kojem se dodjeljuju koncesije nije donijela niti jedna od institucija kojoj se UO Opatija obraća – niti Grad, niti Županija, niti Ministarstvo, već Sabor koji je usvojio zakon i Vlada koja je donijela prateću uredbu. No, sve i da su dobro pogodili „adresu“ svog pisma, neimenovani autori potpuno su promašili poantu. Dakle – prvokup pomorskog dobra nije moguć, s obzirom da se radi o neotuđivom javnom dobru na kojem nema privatnog vlasništva. Upravo zato, naime, taj se prostor i daje u – koncesiju.

 

error: Content is protected !!