Očuvanje vlaškog ili žejanskog jezika

zejane_sm…prezentacija portala, koji se može pratiti na ovom linku, i projekta ‘Očuvanje vlaškog ili žejanskog jezika’ održati će se večeras, s početkom u 20 sati u vijećnici Općine Matulji…
Matulji – Ova je stranica stvorena kako bi vlaški ili žejanski jezik (tkz. istrorumunjski) predstavila široj publici.
Ona je dio nastojanja da se taj ugroženi jezik sveobuhvatno dokumentira, u skladu s ciljevima projekta Očuvanje vlaškog ili žejanskog jezika.
Budući da je dokumentiranje jezika postupan proces, nadamo se da ćemo učiniti više od pukog prikupljanja uzoraka jednog ugroženog jezika; cilj nam je stvoriti autentičan zapis o načinu života, povijesti mjesta i znanju pohranjenu u jeziku i prenošenu njime – sve u vlastitim riječima izvornih govornika, kaže uvodni tekst na portalu http://www.vlaski-zejanski.com/, interaktivnoj web stranici s ciljem upoznavanja široke publike s gotovo zaboravljenim jezikom rumunjske nacionalne manjine koja već stoljećima obitava na području Žejana.
Stranica je nastala u sklopu projekta ”Očuvanje vlaškog ili žejanskog jezika’’, koji će, kao I sam portal, biti predstavljeni večeras, s početkom u 20 sati, u vijećnici Općine Matulji. O projektu udruge ‘’Tragovi’’ i Etnografskog muzeja Istre govorit će autorica i voditeljica dr.sc. Zvjezdana Vrzić.
.
zejane
Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!