Od nove godine Ured državne uprave prelazi pod ‘skute’ Županije: ‘Ponuditi građanima bolji i efikasniji sustav’

Od 1. siječnja iduće godine te će poslove obavljati županije za što su osigurana sredstva u državnom proračunu za 2020. godinu kao i sredstva za otpremnine djelatnika. Trenutno je u Uredu državne uprave u PGŽ 169 zaposlenika, no trenutno ne možemo reći koliko će ih preći u županiju s obzirom da je 38 njih, koji imaju uvjete za mirovinu, ponuđena otpremnina te čekamo da se izjasne, rekao je ministar Malenica.

Rijeka – U sjedištu Primorsko-goranske županije zamjenik župana Marko Boras Mandić sa suradnicima sastao se nedavno s ministrom uprave Ivanom Malenicom i državnom tajnicom Josipom Rimac na temu usklađivanja ustroja Primorsko-goranske županije s povjerenim poslovima Ureda državne uprave u PGŽ te definiranja aktivnosti oko tehničkih prilagodbi povjerenih poslova. Sastanku je prisustvovala i predstojnica Ureda državne uprave u Primorsko-goranskoj županiji Ingrid Mrđen sa suradnicima.

Ministar uprave Ivan Malenica podsjetio je kako je riječ o reformskoj mjeri povjeravanja poslova Ureda državne uprave županijama te da je bilo potrebno donesti novi Zakon o sustavu državne uprave, koji je stupio na snagu u srpnju ove godine, kao i izmijeniti 66 propisa kojima se u nadležnost županija stavlja oko 200 različitih poslova s područja gospodarstva, društvene djelatnosti, imovinsko-pravnih odnosa i opće uprave. Od 1. siječnja iduće godine te će poslove obavljati županije za što su osigurana sredstva u državnom proračunu za 2020. godinu kao i sredstva za otpremnine djelatnika.

– Cilj ove reformske mjere je jedan učinkovit i efikasan sustav za koji smatramo da će se uspostaviti u županiji. Preporučam županima da iskoriste mrežu ispostava i Ureda državne uprave i da pokušaju svoje usluge koje su obavljali u sjedištima županija i ispostavama, ponuditi u sklopu matičnih ureda i ispostava Ureda državne uprave. Trenutno je u Uredu državne uprave u PGŽ 169 zaposlenika, no trenutno ne možemo reći koliko će ih preći u županiju s obzirom da je 38 njih, koji imaju uvjete za mirovinu, ponuđena otpremnina te čekamo da se izjasne, rekao je ministar Malenica.

– Mnogo smo puta čuli da je potrebna decentralizacija države, ono što smo mnogo puta zagovarali sada možemo i konkretno provesti. Nama u Primorsko-goranskoj županiji je izuzetno zadovoljstvo da ćemo s ovom reformom 1. siječnja iduće godine imati priliku građanima ponuditi jedan, vjerujem, efikasniji sustav javne uprave, sustav koji će biti njima bliži, ali isto tako što će se dosta usluga, s razine države i s razine županije na jednom mjestu objediniti, kazao je zamjenik Boras Mandić te istaknuo kako vjeruje da će sustav pokazati efikasnost na način da neće biti dodatnih povećanih troškova kako za građene, tako ni za ostale razine uprave. Zahvalio je Vladi RH što je krenula s ovom reformom.

Ingrid Mrđen, predstojnica Ureda državne uprave u PGŽ rekla je kako se u Uredu vesele budućnosti: „Dobit ćemo dobitnu kombinaciju za građane, županiju i Urede“.

error: Content is protected !!