Održan 5. međunarodni Invest forum @ Opatija

invest_forum_opatija_2016_01

Na petom po redu Invest forumu u Opatiji investitorima su u četiri tematske cjeline predstavljene mogućnosti ulaganja u projekte u Primorsko-goranskoj županiji.

Opatija – 5. međunarodni Invest forum, najveći regionalni skup koji okuplja gospodarstvenike, ulagače, domaće i međunarodne financijske institucije, investicijske fondove, diplomatska predstavništva, lokalnu i regionalnu vlast održan je u opatijskom hotelu “Royal”.

Ovaj jesenski susret s investitorima organiziraju Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka, u suorganizaciji sa Gradom Opatijom, Agencijom za investicije i konkurentnost te HGK-Županijskom komorom Rijeka.

Uoči Invest foruma, župan Zlatko Komadina prokomentirao je važnost ovog događaja i investicijsku klimu u Hrvatskoj.

– Ovaj Invest forum održava se u ozračju formiranja nove Vlade Republike Hrvatske, koja je velik naglasak i temelj stavila na razvoj gospodarstva, nova radna mjesta, zapošljavanje, kvalitetu života, veći porast BDP-a i plaća zaposlenih. I na još nešto je stavila naglasak a to je decentralizacija, i moram izraziti žaljenje da prvi potez zapravo ne govori u prilog tome a to je smanjenje proračuna gradova, općina i županija”, istaknuo je župan i izrazio uvjerenje da će Vlada naći način da osnaži regije i gradove jer su to preduvjeti za investiranje. Župan je istaknuo i najvažnije projekte u našoj županiji. To su LNG, nova termoelektrana, cestovni pravci istok-zapad, nova željeznička priča, novi lučki terminal te nova zona Miklavija kao najveća buduća hrvatska poslovna i industrijska zona. Vrijedi spomenuti i širenje poslovne zone na Kukuljanovu, investicije u Kampus, novu bolnicu, luke, lučke uprave… “Imamo mi niz potreba i niz mogućnosti, a dio toga će sigurno biti realizirano”, zaključio je župan.

Na petom po redu Invest forumu u Opatiji investitorima su u četiri tematske cjeline predstavljene mogućnosti ulaganja u projekte u Primorsko-goranskoj županiji.

Program je započeo panel raspravom o prednostima i trendovima ulaganja u Hrvatsku i Primorsko-goransku županiju, iskustvima ulagača te prijedlozima kako poboljšati poslovnu i investicijsku klimu. U raspravi su, uz župana i riječkog gradonačelnika, sudjelovali i prof.dr.sc. Mladen Vedriš s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost, Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača i prof.dr.sc. Vidoje Vujić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka.
U sklopu druge panel rasprave o poticanju investicija u inovacije i znanost, prof.dr.sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci, govorio je o projektima riječkog sveučilišta, posebno o superračunalu BURA i Znanstveno-tehnologijskom parku Step 2.

Mogućnosti ulaganja u 3D tehnologije predstavio je doc.dr.sc. Sven Maričić, pomoćnik rektora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, dok su voditelji udruge Bura znanja Marin Trošelj i Pavao Pahljina govorili o STEMI robota pauka za učenje.

Uslijedilo je predstavljanje investicijskih potencijala Primorsko-goranske županije. Grad Rijeka predstavio se projektima Urbane aglomeracije Rijeka i Europske prijestolnice kulture 2020. u funkciji razvoja regije, o kojima su govorili Srđan Škunca, pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke te Ivan Šarar, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke.

Stručni voditelj Javne ustanove NP Risnjak, Dragan Turk, predstavio je mogućnosti ulaganja u Nacionalni park Risnjak, načelnik Općine Lokve Toni Štimac u općinske projekte, dok je predsjednik Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, mr.sc. Boris Draženović, na primjeru KBC-a Rijeka obrazložio kako se putem javno-privatnog partnerstva može ulagati u Primorsko-goransku županiju.

Invest forum završio je predstavljanjem primjera dosadašnje dobre prakse pa je tako gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić iznio pogodnosti Industrijske zone Kukuljanovo, a predsjednik uprave Jadran d.d. Crikvenica Dino Manestar govorio je o potencijalima hotelsko turističke tvrtke Jadran Crikvenica. O turističkim investicijama Jadranke Mali Lošinj govorila je Tatjana Braškić, direktorica službe, projektnog menadžmenta Jadranka d.d, a posljednji primjer, rad i ulaganja u energanu na biomasu predstavio je Zvonimir Preveden, predstavnik austrijske tvrtke Richard Stuckler.

Ivan Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!