Održan okrugli stol ‘Postupanje s otpadom na području Liburnije’

okrugli_stol_zmergo_gospodarenje_otpadom_2014 (2)

Izuzetno aktualna tema zaintrigirala je i okupila mnogobrojne stručnjake, predstavnike vlasti, poduzetnike, ali i širu javnost, te gošću iz Slovenije. U velikoj dvorani tražila se stolica više.

Opatija – U sklopu projekta Ekološki centar Opatija – EcO u prostorima Mjesnog odbora Centar u Opatiji organiziran je okrugli stol na temu Postupanje s otpadom na području Liburnije, koji je organizirala Udruga Žmergo s partnerima na projektu: Primorsko-goranskom županijom, Komunalcem d.o.o. Opatija, Parkovima d.o.o. Opatija i udrugom Društvo naša djeca iz Opatije.

Izuzetno aktualna tema zaintrigirala je i okupila mnogobrojne stručnjake, predstavnike vlasti, poduzetnike, ali i širu javnost, te gošću iz Slovenije. U velikoj dvorani tražila se stolica više.

okrugli_stol_zmergo_gospodarenje_otpadom_2014 (1)

Uvodničari Daniela Karuza dipl.san.ing. iz Komunalca d.o.o. Opatija, Danijela Matejčić Miletić dipl.san.ing. iz KD Čistoća d.o.o. Rijeka i Damjan Stipanić ing. iz Metisa d.d. Rijeka govorili su o dosadašnjem djelovanju i iskustvu, te problemima na koje nalaze pri odvozu primarno odvojenog otpada, ali i o edukativnim i ostalim aktivnostima koje provode u svrhu povećanja odvajanja otpada. O Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i obvezama jedinica lokalne samouprave (JLS) govorila je Vjekoslava Hrvatin Bakić, dipl.san.ing. viša stručna suradnica za zaštitu okoliša Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije.

Tijekom diskusije sudionici su se složili da je problem otpada gorući. Najkraće rečeno neophodno je doći do promjene u odnosu građana prema otpadu, ali i pokretanju sustava koji će omogućiti primarno odvajanje otpada, kako bi se smanjile količine otpada na odlagalištima i iskoristili vrijedni resursi. Svijest građana na prvome je mjestu, a kažnjavanje kao korektivna metoda je prema mnogima neminovna. Povećanje cijene otpada ovisit će o svakom pojedincu, koliko stvorimo, odvojimo, toliko ćemo i platiti.

Projekt se provodi uz financijsku potporu Grada Opatije, Primorsko-goranske županije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

okrugli_stol_zmergo_gospodarenje_otpadom_2014 (3)

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!