Opatija coffeehouse debates – Održivost mirovinskog sustava RH tema nove debate

arhiva

Organizatori iz Udruge “Kulturni front”, Milenij hotela Opatija i Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci pozivaju sve zainteresirane da 20. ožujka u 19 sati navrate do Opatije, poslušaju zanimljiva izlaganja i pridruže se inspirativnim raspravama. Panelisti su Zdravko Petak i Predrag Bejaković.

Opatija – Vijesti o sve upitnijoj održivosti hrvatskog mirovinskog sustava postaju sve aktualnije u zadnjih desetak godina. Koji su problemi koji zahvaćaju naš mirovinski sustav, mogu li se oni ukloniti ili rješenje treba tražiti u nekom od alternativnih modela, te hoće li (i koliko godina) postojeći sustav biti održiv ako se ništa bitno ne promijeni samo su neka od pitanja koja ćemo obraditi u nadolazećoj panel-diskusiji o održivosti mirovinskog sustava RH.

Sustav međugeneracijske solidarnosti, model koji koriste brojne države središnje Europe, pred velikim je izazovima uzrokovanim porastom nezaposlenosti i starenjem stanovništva. Broja radnika i umirovljenika se gotovo izjednačio (u 2017. godini na jednog je umirovljenika išlo svega 1,16 radnika), a broj godina koje prosječan radnik provede u radnom odnosu također opada (32 godine u Hrvatskoj, u odnosu na 38 u Njemačkoj i UK ili preko 40 u Danskoj, Švicarskoj i Islandu), zbog čega prosječan umirovljenik u Hrvatskoj dobije 130% iznosa kojeg je zaradio / uplatio kao radnik (za razliku od UK, SAD-a, Njemačke, Japana i brojnih drugih država u kojima je taj udio ispod 60%).

O različitim mirovinskim sustavima, njihovim prednostima i nedostacima, kao i o problemima koji zahvaćaju hrvatski mirovinski sustav, ali o i mogućim rješenjima, govorit će naši panelisti, Zdravko Petak i Predrag Bejaković. Zdravko Petak je redoviti profesor u trajnom zvanju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a predaje i na zagrebačkom pravnom fakultetu. Petak se prvenstveno bavi javnim politikama, tako da njegov interes zahvaća i javne politike u domeni socijalnih i mirovinskih sustava. Autor je brojnih knjiga i znanstvenih članaka, uzrednik više zbornika radova, a često se pojavljuje u medijima kao jedan od najrelevantnijih stručnjaka za pitanja održivosti mirovinskog sustava. Predrag Bejaković, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju na Institutu za javne financije u Zagrebu, bavi se prvenstveno proučavanjem socijalnih transfera i socijalne politike, ali i mirovinskog osiguranja i ekonomike javnog sektora. Uz brojne publikacije, prepoznat je od strane medija kao jedan od najrelevantnijih stručnjaka za pitanja održivosti mirovinskog sustava, čemu svjedoče i brojni intervjui i stručni osvrti.

Organizatori iz Udruge “Kulturni front”, Milenij hotela Opatija i Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci pozivaju sve zainteresirane da 20. ožujka u 19 sati navrate do Opatije, poslušaju zanimljiva izlaganja i pridruže se inspirativnim raspravama koje nas , zajedno s kavom, čajem i kuhanim vinom, očekuju u ugodnoj atmosferi Kavane Continental.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!