Opatija mijenja odluku o poslovnim prostorima – Grad više neće morati produžavati ugovore dugogodišnjim zakupcima

S obzirom na stav Udruženja obrtnika o traženju prednosti (točnije – „prvokupa“) za postojeće  zakupce na plaži Ičići, valja očekivati i oštar istup protiv Grada Opatije koji izmjenom odluke više neće imati obavezu zadržati dugogodišnjeg zakupca poslovnih prostora čak i ako je izvršavao sve obveze redovno i na vrijeme.

Opatija – Odluka o davanju u zakup i kupoprodaji suvlasničkog dijela poslovnog prostora Grada Opatije ponovo se prošlog tjedna našla na javnom savjetovanju, kako bi se u nju ugradila odredba o popustu od 20 posto na iznos ugovorene mjesečne zakupnine za zakupce gradskih prostora koji nisu u sustavu PDV-a.

– Posljednjih sedam godina, od 2012. do 2018. godine uvažavajući postojeće stanje gospodarstva, bila je na snazi odredba Odluke kojom se zakupcima odobravao popust ugovorene zakupnine od 10 posto odnosno 28 posto za zakupnike koji nisu upisani  u registar obveznika poreza na dodanu vrijednost (PDV), pod uvjetom da su podmirivali sve dospjele obveze prema Gradu Opatiji. U 2019. nije bio planiran nastavak ove mjere, jer je Grad Opatija 2017. ukinuo porez na potrošnju (prihodi Proračuna po toj osnovi manji su za tri milijuna kuna) i donio druge poticajne mjere za gospodarstvo, stoji u objavi iz gradske uprave.

Međutim, istaknuli su, analizirajući provedbu politike zakupnina, utvrđeno je da su ukidanjem mjere umanjenja zakupnine, zakupci koji nisu upisani u registar obveznika PDV-a dovedeni u neravnopravni položaj u odnosu na zakupce koji su upisani u registar obveznika, zbog čega se predlaže i 20-postotni popust za prvu kategoriju zakupaca.

Osim ove odredbe, novim prijedlogom odluke mijenja se i obveza Grada Opatije da zakupcima kojima ističe zakup produžuje ugovor. Prema novoj odredbi, Grad „više nije dužan sadašnjem zakupniku, po isteku ugovora ponuditi sklapanje novog ugovora o zakupu, već to može, ako je takva ponuda ekonomski opravdana“.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se u savjetovanje uključiti i Udruženje obrtnika, koje nije reagiralo kada su zakupcima gradskih prostora – među kojima su mnogi obrtnici – ukinuti popusti za redovno plaćanje. Umjesto toga, reagirali su na medijske objave o ležaljkama na plaži Ičići, tražeći prvokup na pomorskom dobru. S obzirom na takav stav, valja očekivati i oštar istup protiv Grada Opatije koji izmjenom odluke više neće imati obavezu zadržati dugogodišnjeg zakupca čak i ako je izvršavao sve obveze redovno i na vrijeme.

Javno savjetovanje otvoreno je do 25. veljače, a sve primjedbe, sugestije i mišljenja zainteresirani mogu poslati na mail adresu mia.cvijetic@opatija.hr.

Tagovi: opatija, poslovni prostori, udruženje obrtnika, javno savjetovanje,

error: Content is protected !!