Opatijske škole i UABA razmišljaju pozitivno

matic_poljana…održan je sastanak opatijskih antifašista i predstavnika opatijskih škola…
…dogovoren je program rada za narednu godinu, koji možete pročitati u nastavku…

Opatija – Ovog ljeta održan je radni sastanak čelnika opatijskog UABA sa ravnateljima i nastavnicima povijesti i etike opatijskih srednjih škola – Gimnazije ”E. Kumičić”, Ugostiteljske škole, Hoteljersko-turističke škole, Obrtničke škole te osnovne škole ”R.K.Jeretov”.
– Sastanak se održava već treću godinu uzastopno početkom srpnja, a svrha mu je odabrati događanja što ih UABA nudi i uskladiti njihove termine u budućoj školskoj godini. Na tim događanjima sudjeluju đaci, a mnogi se eventi upravo zbog mladih i osmišljuju. A sve to u skladu sa nastojanjima opatijske UABE za pomlađivanjem svoje već sada brojne udruge (500 članova – najmlađa članica 17 godina!) i to pod motom – razmišljaj pozitivno, kazao je predsjednik opatijskog UABA Oleg Mandić.
Na sastanku su razmijenjena iskustava o učincima učešća učenika u ovogodišnjim manifestacijama, pri čemu je realizaciji cjelokupnog programa data ocjena odličan. Posebno su istaknuta pozitivna iskustva sa posjeta memorijalnom centru Jasenovac, priredbi ”Memento” u vili Antonio uz Dan Holokausta i ”Danima antifašista u Opatiji 2”.
– Ovi potonji su upravo iz njedara mladih dali Opatijsku deklaraciju o vrijednostima u suvremenom društvu, koja je već postala hit u cijeloj Hrvatskoj. Pretstavnici škola unisono su istakli kako su do sada realizirane inicijative pobudile začuđujuće velik interes među učenicima, kako učešće u njima pozitivno djeluje na njihovu moć rasuđivanja, te kako valja u granicama raspoloživih mogućnosti nastaviti sa započetim trendom, kazao je Mandić.
Dogovoren je zajednički program za 2011/12 godinu, koji možete pročitati u nastavku.
7.10.11 – Hreljin, komemoracija na spomen kosturnici i druženje sa lokalnim osnovnoškolcima
Jesen 11 – Gonars (Italija) posjet konc-logoru
27.1.12 – Dan Holokausta: Memento u vili Antonio
7-9.3.12 – Dani antifašizma u Opatiji 3 – antifašizam pristupačan mladima
24.4.12 – Jama Ičići, najveće opatijsko stratište u II. Svjetskom ratu
30.4.12 – ”Lipa pamti”, komemoracija republičkog značaja, Lipa – UNESCO-vo ”mjesto-mučenik” 10.7.12 – Matić poljana – Mrkopalj, 6. susret mladih sa antifašističkim borcima prigodom Memorijala 26 smrznutih partizana (za OŠ + prvi i drugi razredi srednjih škola)

Liburnija.net: s radnog sastanka...

Liburnija.net: s radnog sastanka...


Na koncu je usvojena sugestija da se tokom školske godine u nastavi povijesti ili nekog drugog društvenog predmeta obilježi:
– Obljetnica povijesnih Pazinskih odluka i obljetnica sjedinjenja Istre, Rijeke i otoka s maticom zemljom (13 i 26/9)
– Svjetski Dan tolerancije (16/11)
– Dan ljudskih prava (10/12)
– Međunarodni Dan žena (8/3)
– Dan oslobođenja Opatije (28/4)
– Međunarodni praznik rada (1/5)
– Dan antifašističke borbe naroda RH (22/6)
Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!