Općina će sufinancirati ginekološke preglede mještankama starijim od 50 godina @ Matulji

opcina_matulji_foto

Za ovu stavku osigurano je 25.000 kuna u općinskom proračunu, a prema riječima Šebalj, očekuje se veliki odaziv, pa će se potvrde za pregled dijeliti dok bude raspoloživih sredstava.

Matulji – Novi preventivni zdravstveni program Općine Matulji bit će posvećen ženama starijim od 50 godina, koje će ostvariti pravo na sufinanciranje ginekoloških pregleda.

– Nakon odlično posjećenog programa Zajedno do zdravlja koji se krajem proteklog mjeseca održao u Matuljima i kroz koji je u samo jednom danu ponuđene kontrole iskoristio zaista veliki broj građana, ovo je još jedan korak u želji da osiguramo kvalitetnu zdravstvenu skrb našim stanovnicima, kazala je zamjenica načelnika Eni Šebalj.

Prema njenim riječima, cilj programa jest da se kroz preventivne preglede žene zaštite od najučestalijih malignih bolesti kao što je karcinom dojki i karcinom vrata maternice, te da se izbjegne odgađanje pregleda koje često uzrokuju duge liste čekanja. Pregled se može obaviti u ginekološkoj ordinaciji dr. Klaudije Benić Salamon u Opatiji, a Općina će sufinancirati 50 posto troška pregleda koji uključuje ginekološki pregled, pregled dojki, vaginalni ultrazvuk te papa-test.

– Kako bi ostvarile pravo sufinanciranog pregleda, naše stanovnice moraju podignuti potvrdu u Općini Matulji, uz dokaz prebivališta predočenjem osobne iskaznice. Ono što je potrebno istaknuti je da se žene moraju naručiti u ordinaciji najkasnije kroz pet dana od dana izdavanja potvrde nakon čega će obaviti ginekološki pregled prema zakazanom terminu u roku od sedam dana. Nakon pregleda dobit će pisane nalaze, te će se one kod kojih to bude potrebno uputiti na daljnje preglede, kazala je matuljska donačelnica, naglasivši da se potvrde počinju izdavati od ponedjeljka, 13. listopada.

Za ovu stavku osigurano je 25.000 kuna u općinskom proračunu, a prema riječima Šebalj, očekuje se veliki odaziv, pa će se potvrde za pregled dijeliti dok bude raspoloživih sredstava.

– Do sada je program sufinanciranih preventivnih zdravstvenih pregleda dao izuzetne rezultate. U proteklih pet godina građani su u zaista velikom broju iskoristili i kontrolu programe kontrole madeža, prostate, antistress radionice i druge programe, a samo je protekle godine ultrazvuk abdomena izvršilo tristotinjak građana što je zaista velika brojka. Određeni postotak pregledanih upućen je na daljnje preglede i hitne zahvate što znači da su ovi pregledi nekima od njih zaista spasili život. Zato se pozivaju žene da iskoriste još jedan preventivni program koji nudi Općina Matulji te pridonesu očuvanju vlastitog zdravlja, zaključila je Šebalj.

Davor Žic / PodUčkun.net

tagovi: matulji, liburnija, pod učkun, poduckun.net, eni šebalj, klaudia benić salamon, ginekološki pregled,

error: Content is protected !!