Osvrt: Glasaj lokalno, djeluj globalno

grafOpatija, Kastav, Matulji, Mošćenička Draga, Lovran – Za dva dana, točno u sedam sati ujutro, počet će posljednja faza izbora za predsjednika Republike Hrvatske, a mi ćemo posljednje trenutke prije početka predizborne šutnje iskoristiti za kratku analizu podjele glasova predsjedničkim kandidatima u prvome krugu na Liburniji, kao i utjecaj na trenutačan odnos političkih snaga u pet njenih jedinica lokalne samouprave.
Nema sumnje da Ivo Josipović može računati na premoćnu pobjedu u drugom krugu, barem što se tiče Liburnije, jer u prvom je krugu on u svim jedinicama odnio preko 40 posto glasova birača, dok se Bandić vrtio između 4 i 7 posto. Međutim, zanimljiviju nam sliku rezultati prvog kruga ocrtavaju kad ih se primijeni na lokalnu političku razinu.
U Opatiji je najveći broj glasova odnio Josipović s 43 posto, slijede Vesna Pusić sa 13 posto, te gotovo izjednačeni Damir Kajin i Nadan Vidošević s nešto manje od 12 posto. Nakon njih, interesantan je i rezultat Andrije Hebranga i Milana Bandića koji su zajedno skupili glasova kao Kajin ili Vidošević sami – Hebrang 5.6, a Bandić 5.4 posto. Očito je da se desno biračko tijelo, koje tradicionalno podržava HDZ, podijelilo između dva kandidata, jer njihov je zajednički rezultat otprilike jednak onome koji HDZ već godinama ostvaruje na lokalnim izborima.
Glasače i vodstvo IDS-a, ionako potučenog na lokalnim izborima, moglo bi dodatno frustrirati očito jačanje HNS-a, koji je, sudeći po ovim izborima, postao druga stranka u Opatiji. Naravno, argument da su birači IDS-a svoje glasove u dobroj mjeri dali i Josipoviću, koji je izgledniji predsjednički pobjednik od Kajina, ne mijenja puno na situaciji, jer istom su se logikom vodili i birači HNS-a (što objašnjava visok rezultat SDP-ova kandidata, nespojiv s rezultatima lokalnih izbora). Jedino u čemu utjehu mogu pronaći IDS-ovci jest da je Vesna Pusić, svojom gorljivom i kvalitetnom kampanjom, uspjela privući i veliki broj građana koji na lokalnim izborima ne bi glasali za HNS.
Mađutim, za stopama je Kajinu i Vidošević, predstavnik menadžersko-gospodarske, odnosno poduzetničko-poslovne struje, koju bi, uvjetno, na opatijskoj mikro-razini, mogao predstavljati Nikica Pažin sa svojom nezavisnom listom. Uostalom, Pažin je i javno ”drukao” za Vidoševića u predizbornoj kampanji.
U Kastvu, gotovo identična slika, ali nešto slabija po Kajina – vodi Josipović s 39 posto, prati ga Vesna Pusić s 14 posto i Nadan Vidošević sa 13 posto, a Kajin je četvrti s tek 7.7 posto, što ga je svrstalo u ”ligu” Bandića sa 7.2 i Hebranga sa 7 posto.
Situacija iz Opatije i Kastva otprilike vrijedi i u Matuljima, s time da je, nakon uvjerljivog Josipovića (40 posto), na drugo mjesto ipak zasjeo IDS-ov Damir Kajin (13 posto), ali u pola postotna boda slijede ga i Vidošević i Vesna Pusić.
Nadu bi IDS-ovoj liburnijskoj organizaciji mogli uliti Kajinovi rezultati iz Lovrana i Mošćeničke Drage. U Lovranu, gdje je na vlasti SDP već drugi mandat zaredom, Josipović je ostvario i najveći rezultat – nešto ispod 44 posto glasača na listuću je zaokružilo njegovo ime. Kajin ga prati sa solinih 15 posto glasova, a za njima su Pusićka i Vidošević s po 11 posto glasova.
Mošćenička Draga zanimljiv je paradoks – iako je na vlasti HDZ, tipični desni predstavnici Andrija Hebran i Milan Bandić ostvarili su uvjerljivo najgore rezultate, u odnosu na čitavo liburnijsko područje – Bandić se skupio 4.2 posto, a HDZ-ov Hebrang mizernih 3.6 posto. Dokaz je to i da se politika na nacionalnoj i ona na lokalnoj razini u ”puku” doživljavaju potpuno odvojeno. U Dragi je Josipvić odnio 37 posto glasova, a veliko je iznenađenje Damir Kajin s 20 posto glasova – očito je općina najbliža Istarskoj županiji pod najvećim dojmom tamošnje političke situacije. Pusić i Vidošević imaju potpuno jednak rezultat i dijele treće mjestos 12.73 posto glasova.
Iako je draški primjer pokazao odvojenost različitih političkih razina, lokalno iskazani rezultati predsjedničkih izbora dobar su indikator sa trenutačno stanje na terenu. Najviše bi se ”za glavu” trebali uhvatiti IDS-ovci, koji su nakon ovih izbora pali za još jedno mjesto na političkoj ljestvici, a sasvim zadovoljni mogu biti SDP-ovci i HNS-ovci, koji prerastaju u sve veću političku silu na ovim prostorima.
Također, potvrđeno je i jačanje nezavisnih kandidata građanskog mentaliteta (Vidošević), koji u posljednje vrijeme sve češće osvajaju mjesta u gradskim vijećima, prvenstveno onom opatijskom (Muzur, Pažin).
Martin Kralj

error: Content is protected !!