Ove subote održava se 2. Regata barkajola ”Melkior Paragvaj” @ 8. Dani Ičića

Regata Melkior Paragvaj

Regata Melkior Paragvaj

Glavni cilj održavanja ovakvog tipa regate je promocija tradicijskih bari na jedra i očuvanje maritimne baštine. Osim što je sportsko rekreativna, ovo je i turistički promotivna manifestacija, koja postaje motiv dolaska brojnih gostiju početkom mjeseca rujna u mjesto Ičići.

regata_barkajola_logo_opci_2016

Ičići – 2. Regata barkajola ”Melkior Paragvaj” održati će se u subotu, 3. rujna, sa startom u 14 sati iz Lučice, na plovidbenoj ruti Ičići – Ika – Ičići. Pravo nastupa imaju drvene barke tipa batana, pasara, guc, gajeta, leut i dr. opremljene tradicijskim jedrima – oglavno, latinsko, sošno, strmo.

S obzirom da se sve više radi na važnosti očuvanja i promicanja tradicijskih plovila, svake godine postoji sve više interesa za ovakvu vrstu manifestacije te mnogi poduzetnici, obrtnici, ugostitelji, brodari i ribari daju svoj doprinos u realizaciji ovakvih događanja. Osim regate, cjelodnevni subotnji program uključiti će brojne zabavne, edukativne sadržaje te bogatu eko i eno ponudu.

Za goste koji žele promatrati regatu s mora, organiziran je polazak brodova, koji će svoje vožnje nuditi po promotivnim cijenama. Tako će brod “Jadera” goste krcati u Mošćeničkoj Dragi u 13 sati, u Medveja u 13.15 sati, a u Lovranu u 13.30 sati. Brod “Melkior” partit će s Voloskoog u 13 sati, petnaest minuta kasnije krcat će na Opatijskom mulu, a kod marine Admiral u 13.30 sati.

regata_tradicijskih_barki_melkior_paragvaj_icici_2014 (36)

Popratno na edukacijski dio manifestacije, dan ranije, u petak, 2. rujna u 18 sati u restoranu Commodore organizira se okrugli stol otvorenog tipa. Svi posjetitelji moći će slušati predavanja na temu maritimne baštine i kako ona predstavlja turistički proizvod. Gosti predavači su prof. dr. sc. Robert Mohović, prof.dr.sc. Roberto Žigulić, doc.dr.sc. Jakov Karmelić, prim.prof.dr. Marjan Skalicky, te u završnom dijelu koje će biti posvećeno maketarstvu svojim izlaganjem uz neformalni razgovor sa sudionicima predstaviti će zanimljivu tematiku g. Željko Skomeršić i g. Silvano Rafaelli sa gostima.

Sponzori manifestacije su Paragvaj tours, Aci Marina Opatija, Generali osiguranje, Grad Opatija, Mjesni odbor Ičići, Športsko ribolovni klub Ičići, TA Marea, Domicil, YC Croatia, Visintin vinarija, Lučica Ičići, Restaurant Aurora, Bogus, Klapa Ris, Kalina Rijeka, Orada trade, pekara Korina, Buretić, Casa Marsic i Bod Ugostiteljstvo, a ista se održava u organizaciji Turističke zajednice mjesta Ičići.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!