Park Tomaševac vratit će se u javnu uporabu – Zaključen spor protiv stanara koji su ga neovlašteno prisvojili @ Opatija

Arhiva: Najavljena investicija na Kuku

Tijekom vijećničkih pitanja na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća moglo se saznati da će radovi na Domu Veprinac krenuti na ljeto, da je saniran balkon Gervaisa, ali i da je naplata troškova od projektanta neizvjesna, kao i da se očekuje promjena investitora velikog projekta na Kuku.

Opatija – Rekonstrukcija doma na Veprincu, sanacija kulturno-turističkog centra Gervais i projekt trgovačko-poslovnog centra na Kuku bile su glavne teme vijećničkih pitanja na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća.

O domu na Veprincu gradonačelnika Ivu Dujmića pitao je inicijator uvrštenja kompletne rekonstrukcije ovog veprinačkog zdanja u proračun, vijećnik Akcije mladih Igor Puž. Dujmić je odgovorio kako će radovi na domu u Veprincu krenuti u ljetnim mjesecima kada radovi u ostalim dijelovima Opatije budu obustavljeni.

Vijećnik IDS-a Neven Varljen pitao je u kojoj je fazi sanacija balkona Gervaisa, o kojem se iznosu radi i hoće li se za to teretiti izvođači, odnosno projektanti.

– Problem je otklonjen, sada je dobra vidljivost. Odgovoran je projektant koji je o tome trebao voditi računa, pokrenut ćemo naplatu potraživanja, no upitno je hoćemo li se uspjeti naplatiti jer je riječ o tvrtki koja zapravo nema sredstava, poručio je Dujmić.

Varljenov stranački kolega Andrej Pošćić požalio se jer je park Margherita je opustošen i zapušten, a Dujmić mu je odgovorio da bi trebao znati „koliko smo sredstava za parkove namijenili, koje parkovne površine rješavamo u prvom redu, a koje u drugom redu u koji spada i park Margherita“. Pošćić je poručio kako se radi o drugom najvećem parku u Opatiji te da ne zna zašto je uopće svrstan u drugu zonu, ali da ga treba pod hitno urediti.

– Što je s projektom na Kuku? Prije nekoliko godina je detaljno predstavljen projekt poslovno-trgovačko-hotelskog kompleksa, a navodno je Grad Opatija s investitorima potpisao ugovor s kojim je trebao dobiti značajne iznose temeljem komunalnog doprinosa. Koje su posljedice za treću cestu koja se iz toga trebala financirati, što će biti s tim projektom, upitao je predsjednik Vijeća Kurelić.

Gradonačelnik Dujmić kazao je da je u tijeku promjena investitora.

– Najveći dio građevinskog zemljišta je privatno vlasništvo. Austrijanac koji je otkupio od prijašnjih vlasnika zemljište napravio je projekt koji je podrazumijevao veliku investiciju, za što je bilo potrebno napraviti rotora na izlazu s autoceste, što je upravo u tijeku. Nakon toga, mi smo trebali napraviti pristupnu cestu, a investitor je uplatio dva milijuna kuna kako bismo napravili projekt te pristupne ceste i njenog spoja s trećom cestom. Investitor je doživio saobraćajnu nesreću, nakon toga je odustao od projekta, a sada se pojavio novi investitor zainteresiran za realizaciju projekta. Hoće li do toga doći, ne znam – a o tome ovisi hoćemo li moći krenuti u projekt izgradnje treće opatijske ceste koja nam je nužnost. To je privatno vlasništvo, privatna investicija, a Grad će i dalje voditi računa o tome što se tamo događa, ali sumnjam da će se to tako brzo realizirati, kazao je Dujmić.

Na pitanje predsjednika Vijeća, gradonačelnik Dujmić otkrio je i kako je Grad Opatija uspješno završio sudski spor protiv vlasnika kuća iznad plaže Tomaševac koji su prisvojili više tisuća kvadratnih metara parkovne površine parka Tomaševac, koji će se uskoro vratiti u javnu funkciju.

– Sudski sporovi traju preko 15 godina, a činjenica je da su stanari u okolnim zgradama prisvojili okućnicu koja im ne pripada. Prisvojili su po par tisuća kvadrata. Grad Opatija je dobio spor, a dali smo nalog tvrtki Parkovi da uđu u posjed, što je i učinjeno. U skoroj budućnosti mislim da ćemo to riješiti bez dodatnih problema sa stanarima zgrada, zaključio je Dujmić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!