Pedesetak djece ostalo bez mjesta u vrtiću i jaslicama – Općina sufinancira smještaj u drugim ustanovama @ Matulji

Arhiva

Posljedica je to činjenice da je Općina Matulji jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave koja svake godine bilježi rast novorođene djece, pa potreba za smještajem djece u vrtić nadmašuje ulaganje u povećanje vrtićkih kapaciteta.

Matulji – Pedesetak mališana, koji su ispunjavali uvjete za smještaj u Dječjem vrtiću Matulji – jasličkim i vrtićkim programima, ove godine ostalo je neupisano zbog manjka kapaciteta. Posljedica je to činjenice da je Općina Matulji jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave koja svake godine bilježi rast novorođene djece, pa potreba za smještajem djece u vrtić nadmašuje ulaganje u povećanje vrtićkih kapaciteta.

– Tijekom proteklih osam godina Općina Matulji svake godine nastoji povećati svoje kapacitete pa je tako u proteklom razdoblju otvorena nova jaslička skupina u Rukavcu, a poludnevna skupina gotovo da je u potpunosti prerasla u cjelodnevni program. U Jušićima je također uređen prostor te je uz poludnevnu otvorena i cjelodnevna skupina kao i u Brgudu, dok je u Rupi poludnevna skupina prerasla u poludnevno-cjelodnevnu skupinu. Radi se na projektu novih kapaciteta vrtića u Brešcima, a za novi objekt vrtića u Rukavcu kapaciteta 3 jasličke i tri cjelodnevne skupine gotov je projekt, dobivena građevinska dozvola te se projekt pripremljen za apliciranje na fondove EU, kazala je Šebalj.

Prema postojećim, privremenim, podacima Dječjeg vrtića, 36 djece ostalo je neupisano u jaslički program, dok još 14 djece nije ostvarilo uvjet za upis u jasličku skupinu zbog preniske dobi djeteta.
U cjelodnevni program neupisano je ostalo 15 djece, dok jedno dijete nije imalo uvjeta, dvoje djece ostalo je neupisano u skupinu za rano učenje engleskog jezika, dok je u poludnevni program neupisano 3 djece koji također zbog starosti djeteta nemaju uvjete za upis. Dio djece pronaći će smještaj u objektima različitim od onih za koji su tražili upis, a tako će se, prema procjenama, smjestiti otprilike polovica neupisanih mališana. Dodatni kapaciteti oslobodit će se (pre)uređenjem Dječjeg vrtića Veli Brgud.

– Na objektu Dječjeg vrtića Veli Brgud upravo teku radovi na energetskoj obnovi i unutarnjem uređenju, a što uključuje novi krov, fasadu, prozore i interijer. Radovi se financiraju bespovratnim sredstvima EU, zatim iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini kojeg vodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te sredstvima proračuna Općine Matulji. Time će se povećati kapaciteti pa će DV Veli Brgud moći primiti sveukupno oko 70 djece i to kroz dvije jasličke, jednu cjelodnevnu i jednu cjelodnevno-poludnevnu skupinu, kazala je Šebalj. Radovi na vrtiću u Velom Brgudu trebali bi biti dovršeni do kraja listopada.

– Od ukupnog broja neupisane djece u željene skupine centralnog DV Matulji odnosno njegova područna odjeljenja 25-tero djece odnosno roditelja prihvatilo je smještaj u druge objekte, odnosno objekte Brgud, Jušići ili Matulji, pa će se konačni rezultati znati krajem tjedna, kazala je Šebalj.

Preostala neupisana djeca također će dobiti (financijsku) podršku Općine Matulji za smještaj u predškolske ustanove na području drugih jedinica lokalne samouprave, u privatne vrtiće ili kod registriranih dadilja, a subvencija iznosi nešto više od 700 kuna mjesečno.

– Općina Matulji sufinancirati će smještaj neupisane djece koja su se prijavila na Upise za pedagošku 2018./2019. u predškolske ustanove drugih Gradova i Općina kao i proteklih godina, zaključila je Šebalj.

Davor Žic / PodUčkun.net

#wpdevar_comment_3 span,#wpdevar_comment_3 iframe{width:100% !important;}
error: Content is protected !!