Počinje Kastav Blues Festival: Tradicionalno događanje otvaraju Black Coffee i Tomislav Goluban @ Kastav

Damir Halilić Hal

Damir Halilić Hal

Centralni dani ovogodišnjeg KBF-a su petak i subota, kada se manifestacija odvija na liburnijskim lokacijama, u Matuljima i Kastvu. Donosimo cjeloviti program Kastav Blues Festivala.

Kastav – Tradicionalni Kastav Blues Festival započinje već danas, u četvrtak 4. kolovoza, kada će s početkom u 21 sat na terasi lounge bara The Bulldog BBQ nastupiti Black Coffee i Tomislav Goluban. Black Coffee je priznat splitski jazz sastav, koji djeluje od 1993. godine. O kvaliteti njihova rada svjedoči niz osvojenih Porina i višestruke nominacija za ovu nagradu te brojni koncerti i suradnja s mnogim zvijezdama hrvatske glazbe kao što su Gibonni, Gabi Novak, Arsen Dedić, Tedi Spalato, Divas, Meri Cetinić, Bruno Kovačić, TBF i drugi.

kastav_blues_festival_2016_01

Tomislav Goluban u svom glazbenom izričaju na zanimljiv način spaja blues s hrvatskom tradicionalnom glazbom i jedan je od najeksponiranijih hrvatskih blues-glazbenika. Osvojio je četiri nagrade Porin i tri nagrade Status. U solo/duo varijanti ili uz prateći sastav nastupao je u Americi i u Europi u 18 zemalja. Uređuje emisiju o blues-glazbi na Hrvatskom radiju.

Već sutra, u petak 5. kolovoza, KBF se vraća na Liburniju. Tako će u novom matuljskom Amfiteatru s početkom u 21 sat nastupiti Bonzo Radványi & Ľuboš Beňa iz Slovačke i Trio 99th.

Bonzo Radványi i Ľuboš Beňa najpoznatiji su slovački blues duet. Ľuboš Beňa je 2001. godine dobio nagradu Newcomer of the Year udruženja The Slovak Blues Society, a 2004. i 2008. ponio je titulu Bluesman of the Year. Nastupali su diljem Europe, Rusije i SAD-a. Osim atraktivnim nastupima, koji uključuju i zvukovno pokrivanje formacije banda sviranjem više instrumenata istovremeno (po čemu je Ľuboš Beňa i poznat), ovi su glazbenici poznati i po izvrsnoj interakciji s publikom.

Povijest sviranja Tria 99th seže u devedesete godine, kad su činili prvu postavu poznatoga riječkoga rokerskog sastava The Stuff, s kojim su godinama svirali po klubovima širom Hrvatske i Slovenije te izdali CD Majmuni iz sjene. Ljubav prema tradicionalnom bluesu i modernijim blues rock-izričajima (Jimmy Hendrix, Stevie Ray Vaughan, B. B. King, Robben Ford, Eric Clapton, ZZ Top) ponovo je okupila ove vrhunske glazbenike, koji su jamac dobre svirke i nezaboravnoga provoda.

Jed Beckers group

Jed Beckers group

Centralna večer festivala je u subotu, 6. kolovoza s početkom u 21 sat, u Kastvu na Fortici. Upravo tog datuma obilježava se Svjetski dan bluesa. Nastupit će Belgrade Dixieland Orchestra, Jed Becker’s Group i Michael Messer.

Tijekom 15-godišnjega postojanja The Belgrade Dixieland Orchestra relativno je brzo izrastao u značajnu umjetničku instituciju srpske prijestolnice i jedinstven proizvod glazbene kulture svoje zemlje. Nastupima diljem Europe dokazali su status vrhunskih glazbenika koji publiku nikada ne ostavljaju ravnodušnom. Članovi orkestra su priznati glazbenici, od kojih brojni rade i kao članovi orkestra RTV Srbije.

Jed Becker’s Group trio je poznatih kvarnerskih glazbenika: Tonči Grabušić na bubnjevima, Damjan Grbac na basu i Emir Grozdanić na gitari. Njihov repertoar čine uspješnice bluesa i blues rocka.

Britanski glazbenik Michael Messer stalni je gost Kastav Blues Festivala i jedan od najzaslužnijih za visoke programske standarde ostvarene u proteklih osam izdanja. Među najpriznatijima je slide-gitaristima u svijetu i dvostruki dobitnik nagrade BBC-ja. Njegov najnoviji album, realiziran s indijskim glazbenicima, bilježi izvrsne rezultate na ljestvicama bluesa diljem svijeta. Messer će dan kasnije, u nedjelju 7. kolovoza s početkom u 17 sati u kastavskoj Gradskoj loži održati besplatnu glazbenu radionicu. Istog dana, u Ronjgima će nastupiti Ty Le Blanc, izvrsna vokalistica iz Teksasa koju smo imali prilike čuti na B&D Blues Festivalu (http://www.liburnija.net/foto-riccardo-staraj-o-bd-blues-festivalu-to-je-odlicna-turisticka-i-kulturna-prica-moscenicka-draga/), sa svojim kvartetom, a društvo će joj pratiti Riccardo Staraj i Midnight Blues Band.

kastav_blues_festival_2015_fortica

Festival završava u ponedjeljak, 8. kolovoza kada će s početkom u 21 sat u Kaštelu u Čavlima nastupiti Guisse/Leonardi/Zumeta i Damir Halilić Hal.
Jedna je od najvećih atrakcija ovogodišnjega Kastav Blues Festivala nastup senegalskih glazbenika braće Guisse, kubanskoga multiinstrumentalista Lazara A. H. Zumete i legendarnoga slovenskoga glazbenika Igora Leonardija. Afrički je blues vrlo popularan u svijetu, a po prvi će put hrvatskoj publici biti predstavljen upravo na našem Festivalu. Braća Guisse nastupala su s najvećom zvijezdom afričkog bluesa Alijem Farkom Toureom.

Riječki glazbenik, pokretač i umjetnički ravnatelj Festivala Damir Halilić Hal objavio je četiri albuma, koje je prepoznala i domaća i strana kritika. Redovito koncertira u Hrvatskoj i inozemstvu te surađuje s najvećim svjetskim imenima fingerstyle-gitare, kao što su Tommy Emmanuel, Muriel Anderson, Woody Mann, Peter Finger, Franco Morone, Clive Carroll itd., a većinu je njih po prvi put doveo u Hrvatsku. Dosad je najveće priznanje njegova rada nagrada Porin za instrumentalni album Mare Nostrum, koji je snimljen u Londonu u produkciji legendarnoga B. J. Colea.

U sklopu KBF-a održavaju se i dvije izložbe.

Glazba i fotografija, dvije umjetnosti koje u slušatelja i promatrača izazivaju slične osjećaje. Damir Zamaklar svojim fotografijama želi promatraču prenijeti onu emociju koju je glazbenik pobudio u svojim slušateljima. Ovaj se umjetnik svojom prvom izložbom Fotografija i blues predstavlja upravo posjetiteljima Kastav Blues Festivala. Izložba je otvorena od 31. srpnja do 6. kolovoza u Art caffeu u Kastvu.

Božidar Milinović – Mr. Jazz, ove godine slavi 25 godina svoga umjetničkoga rada, a izložbu Limited Edition posvetio je Kastav Blues Festivalu. Sandra Zlendić i Martina Rejec, poznate riječke umjetnice, svojim će nastupima uveličati otvorenje izložbe. Izložbu je moguće razgledati od 6. kolovoza do 16. kolovoza u caffe baru Loža.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!