Počinje proslava Jelenine – Kastav će blagdan obilježiti bogatim gastronomskim, kulturnim i sportskim programom

…ilustracija…

Program će završiti u utorak, 22. svibnja u 14 sati otvorenjem prostora Radio Kastav. Više o kastavskom radiju možete saznati u razgovoru s Deanom Farinom i Željkom Đerićem.

Branko Jani Kukurin

Kastav – Proslava Jelenine, blagdana koji se u Kastvu svečano slavi 22. svibnja, donijet će „gradu na brege“ niz zanimljivih događanja. Pored vjerskog programa u crkvi sv. Jelene Križarice, krizme, misa i svibanjskih pobožnosti, Grad Kastav i Turistička zajednica Grada Kastva, Jeleninu 2018. obilježavat će od 17. do 22. svibnja programima kulturno-zabavnog, tradicijskog, gastronomskog, edukativnog, dječjeg, sportsko-rekreacijskog i religijskog sadržaja.

Program počinje danas, u četvrtak 17. svibnja u 19 sati otvorenjem izložbe fotografija Branka Janija Kukurina, pobjednika Vele umjetničke delavnice u Galeriji sv. Trojice na Trgu Lokvina. Poznati kastavski fotograf se bavi umjetničkom, dokumentarnom, putopisnom, novinskom i turističkom fotografijom. Osobne autorske preokupacije su mu zavičajno-tradicijsko i kulturno naslijeđe Liburnije, Kastav, krajolik, kazalište, književnost, konceptualna fotografija i ženski akt. Izlagao je na dvadesetak samostalnih izložbi i brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Izložba u Crkvi sv. Trojice ostaje otvorena sve do 31 svibnja, svakim danom od 17 do 21 sat. Dan kasnije, u petak 18. svibnja od školske godine oprostit će se polaznici Eurowayja.

Ženska klapa Kastav

Subotnja događanja započet će već ujutro pješačkom šetnjom uz licencirane vodiče „Hodeć po Loze i Lužine“, uz okupljanje ispred Gradske lože u 10 sati. Predviđeno vrijeme obilaska staze nešto duže od 10 kilometara je malo manje od tri sata, a ruta prolazi kroz predjele šuma Loza i Lužina uz uspon na vrh Stanić (465m) — interesantnu razglednu točku i obilazak napuštenog sela Cari. U 18 sati održat će se sveta Krizma u Crkvi sv. Jelene Križarice.

Nedjelja će započeti svetim misama u 8 i 11 sati, a nastaviti se u večernjim satima koncertom Ženske i muške klape Kastav, također u Crkvi sv. Jelene Križarice s početkom u 20 sati. Nagrađivana Muška i Ženska klapa Kastav predstavit će se raznolikim repertoarom. Naglasak će biti na programu kojeg planiraju izvesti na 10. Zborskoj olimpijadi koja se početkom srpnja održava u Južnoafričkoj republici.

U ponedjeljak, 21. svibnja od 10 do 13 sati održat će se gastro show „Primorski pijat“ uz pripremu i degustaciju jela te promociju kuharice, ispred Vikotove bačvarije.

Kristijan Kozmić

– Cilj održavanja ove manifestacije je kuhanje, odnosno promocija „Primorskog pijata“ – održavanje kulture kuhanja i promocija zaboravljenih jela Kvarnerskog kraja. Sam show je zamišljen da se svi prisutni uključe s komentarima i pričama o svojim doživljajima u svojem kuhanju te da međusobno izmjenjuju recepte. Uz kuhanje je najvažnije i druženje. Zbog užurbanog tempa života sve je manje ljudi koji kuhaju u svojim domovima. Stoga je ova manifestacije utoliko važnija i zanimljivija, kazali su organizatori.

Program će završiti u utorak, 22. svibnja u 14 sati otvorenjem prostora Radio Kastav. Više o kastavskom radiju možete saznati u razgovoru s Deanom Farinom i Željkom Đerićem.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!