Podignuta optužnica protiv čelnika Credo banke @ Split

Navodno su ostvarili korist za jednu privatnu grupaciju u iznosu od 123 milijuna kuna, a drugoj 175 milijuna kuna, i to na štetu banke kojoj su bili na čelu, te tako ugrozili poslovanje banke i sigurnost depozita njenih štediša.

Split/Matulji – Sudski procesi oko Credo banke i dalje privlače pažnju javnosti. Stanovnicima liburnijskog kraja, koji su izgubili svoje ušteđevine, ali i oko 40 milijuna kuna javnog novca općina Matulji, Lovran i Mošćenička Draga, svakako je zanimljiviji onaj stečajni postupak, ali nedavno se dogodio i značajan pomak u kaznenom dijelu čitave priče.

Naime, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv šestorice bivših čelnika bivše Credo banke, koje se tereti da su zloporabom položaja i ovlasti za gotovo 300 milijuna kuna oštetili banku, te u konačnici doveli do stečaja ove financijske institucije.

Naime, bivšem predsjedniku i članu Uprave Credo banke Šimi Luketinu i Mati Mišiću, vlasnicima Borisu Baraču i Mirku Vukoviću, te njihovim sinovima članovima Kreditnog odbora Marku Vukoviću i Viboru Baraču stavlja se na teret da su, od 2004. do 2011. godine u sklopu svojih ovlasti i protivno odredbama Zakona o bankama, Zakona o kreditnim institucijama i drugim odlukama banke odobravali visokorizične dugoročne i kratkoročne kredite s nakanom da znatno okoriste fizičke i s njima povezane pravne osobe.

Navodno su tako ostvarili korist za jednu privatnu grupaciju u iznosu od 123 milijuna kuna, a drugoj 175 milijuna kuna, i to na štetu banke kojoj su bili na čelu, te tako ugrozili poslovanje banke i sigurnost depozita njenih štediša.

Davor Žic / Liburnija.net
Foto: Marin Aničić / Novi list

error: Content is protected !!