Postanite pop pjevači – glazbeni tečaj škole Mirković @ Opatija

Liburnija.net: Vivien Galetta i Voljen Grbac

Liburnija.net: Vivien Galetta i Voljen Grbac

Glazbena škola Mirković otvorila je upise za sve svoje programe, a novost je i tečaj pop pjevanja koje vode iskusni i kvalitetni vokalisti Voljen Grbac i Vivien Galletta.

Opatija – Glazbeno obrazovanje za sve uzraste može se naći u osnovnoj školi Mirkovič, gdje upisi traju svakog radnog dana od 9 do 15 sati. Za najmlađe na raspolaganju je i glazbena talijanska igraonica ”Girotondo” za predškolsku djecu od 3 do 7 godina, a djeca uzrasta od 5 do 7 godina mogu se uputiti na predškolsko glazbeno obrazovanje koje traje jednu ili dvije školske godine. Oni nešto stariji mogu pohađati osnovnu glazbenu školu, koja traje šest godina, dok se već iskusni mladi glazbenici mogu upisati u srednju glazbenu školu koja traje četiri godine.

Svi programi, osim igraonice ”Girotondo” koja se odvija samo u matičnoj školi u Opatiji, odvijaju se i u područnim odjelima u Novalji i Malinskoj. Uz redovno glazbeno obrazovanje, Glazbena škola Mirković organizira i brojne glazbene tečajeve, a novost je tečaj pop pjevanja. Voditelji radionice su Vivien Galletta i Voljen Grbac, renomirani riječki i hrvatski pjevači sa dugogodišnjim uspješnim međunarodnim karijerama. Nekoliko stotina pjevača uspješno je pohađalo njihove glazbene radionice pjevanja u Hrvatskoj.

Osnovni cilj je kod polaznika u što kraćem vremenu dobiti što veću sigurnost u vladanju glasovnim aparatom, tj. osvijestiti one komponente u pjevanju kojima se polaznik do sada služio nesvjesno. Pojednostavljeno rečeno, produžiti dah prilikom pjevanja, a samim tim produžiti i pjevačku frazu, povećati izražajnost, mogućnost dinamičkog pjevanja (glasno-tiho), te smanjiti umor pri pjevanju. Osnovna tehnike pjevanja koja se primjenjuje u ovoj glazbenoj radionici je tzv. tehnika ”Voce di maschera”, ili glas u maski. To je stara talijanska tehnika koja maksimalno koristi prirodne rezonatore tijela za postizanje što bogatijeg i ljepšeg zvuka. Time se postiže da uz minimalni napor glasnica (glasovnog aparata) pjevač može izvoditi najzahtjevnije pjesme iz svog repertoara a da se ne umori, tj. da glas ostane svjež i nakon dužeg, ili svakodnevnog pjevanja. Veliki dio napora koje pri pjevanju trpe glasne žice prebacuje se na druge dijelove tjelesne muskulature, prvenstveno na trbušne, leđne i međurebarne mišiće i mišićne skupine.

– Pjesme koje ćemo pjevati u glazbenoj radionici uglavnom su tzv. balade iz evergreenskog pop repertoara. Tehnički ispravnim pjevanjem tih i sličnih pjesama, to jest ispjevavanjem dugih fraza na jednom dahu, koristeći pritom genijalni princip pjevanja ”u maski“ svaki polaznik radionice koji je položio audiciju, uskoro će bez problema moći otpjevati svaku zahtjevnu pjesmu i pritom opteretiti svoje dragocjene glasnice što je najmanje moguće! Napominjemo da su gotovo svi dosadašnji polaznici brojnih glazbenih radionica pjevanja u kojima su voditelji radili, ovim osnovnim principima kvalitetnog pjevanja ovladali već u prvih par sati. Napredni polaznici vrlo brzo dobiju mogućnost javnog nastupa. Važno je napomenuti da polaznicima koji iz bilo kojeg razloga ne napreduju dovoljno brzo, te tijekom rada ne dođu na zadovoljavajuću razinu kvalitete pjevanja, neće biti ponuđeno da javno nastupaju na završnom koncertu radionice. Voditelji radionice pomoći će mladom pjevaču pri počecima njegove karijere, povezujući ga sa producentima, medijima, kompozitorima, te savjetujući ga pri izboru pjesama, suradnika, glazbenika, studija, te pri snimanju emisija, odlasku na festivale i slično, poručuju iz škole Mirković.

Ivan Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!